Новина от категория България
Архив на публикациите

Съдии получават заплахи: „Ще ви изкормим!“

"Вие сте мързеливи, корумпирани, невежи, необразовани селяни, ще ви изкормим", "съдии, защитаващи крадливи политици и контрабандисти", "законът казва смърт за вас".
Това е малка част от заплахите, които съдии в Плевен получават вече седмица на официалния си имейл, разказа тази сутрин по бТВ председателят на Окръжен съд-Плевен Весела Любомирова-Сахатчиева. Десетките отправени към магистратите послания следват убийството на Мартин Божанов-Нотариуса и публичните разкрития на заплашваната от него съдия Велислава Цариградска, посочи Сахатчиева.
Самата Цариградска продължава да получава страховити послания чрез посредници, като при изслушването си в нарочната парламентарна комисия за Нотариуса попита - кой продължава да я заплашва, след като Божанов е мъртъв (показно разстрелян на 31 януари). И защо.
В случая със съдиите в Плевен заплашителните имейли започват на 19 февруари.
"Отначало бяха адресирани и съдържаха името на съдия Владислава Цариградска, но впоследствие получихме имейли, адресирани общо до съдиите с нецензурни изрази, съдържащи заплахи. Не са преставали вече седмица и вече са 44. Това е прецедент и сме притеснени.
Ежедневно, дори и в почивните дни и след края на работния ден, ми се докладват такива съобщения и този поток не спира вече една седмица. Притеснени сме и се отразява на организацията на работата на съда.
Имейлите започнаха, след като се случи убийството на Мартин Божанов и след изявленията на съдия Владислава Цариградска", каза Весела Любомирова-Сахатчиева.
От неделя започнали да пристигат имейли и на официалната поща на Районен съд-Плевен, отново с подобни квалификации и заплахи.
По думите на председателя на Окръжен съд-Плевен подателите са трима, а съобщенията са написани в примитивен стил от човек, вероятно представящ се за неграмотен. лупа

Публикувана на
27 Февруари 2024 година