Новина от категория България
Архив на публикациите

Акад. Денков като опарен: „Няма да пращаме български войски в Украйна!“

Няма да има български войски в Украйна. Обсъждаме само пращане на военнотехническа помощ. Това заяви премиерът Денков, коментирайки пред журналисти предстоящата ротация и диалога с вицепремиера Мария Габриел, както и възможността за изпращане на жива сила във войната с Русия.
Относно темата „Украйна”, която предизвика сериозно напрежение у нас, премиерът поясни: „Никой не е поставял въпроса за изпращане на войски в Украйна. Самият Зеленски не е повдигал такъв въпрос. Дори и да го беше повдигнал някой, аз щях да отговоря: „Български войски там няма да отидат”.
Думите му идват вследствие на изявленията в публичното пространство, че може страната ни да изпрати жива сила в Украйна.
“Ще отида дори в НС да го кажа. Промяна в позицията няма, обсъждаме само пращане на военнотехническа помощ на Украйна”, поясни премиерът.
Днес се чу призив от БСП министър-председателят да се яви на изслушване в Народното събрание по темата.
„Разбира се, че ще отида. Няма промяна в позициите. Това, което сме обсъдили и обсъждаме с Украйна, е военно-техническа помощ, за да могат те да имат съответната подкрепа да продължат с усилията си”, категоричен е премиерът.

Публикувана на
27 Февруари 2024 година