Новина от категория Феномени
Архив на публикациите

Уловиха риба, предвещаваща бедствие

В Тайланд рибари уловиха триметрова кралска херинга, която според легендата предвещава земетресения и други природни бедствия, съобщава Metro.
Рядката риба е открита край бреговете на Андаманско море. Отбелязва се, че това вече е втората кралска херинга, открита в тази зона.
Рибата, тежаща 8,6 килограма, е била вдигната на борда на риболовен кораб близо до остров Пукет. Според експерти, прегледали рибата, тя е запазена в добро състояние, с изключение на малка рана на главата. След изследването двете риби ще бъдат изложени в местен музей.
Първата кралска херинга, дълга 11 метра, беше уловена през януари в Андаманско море край бреговете на тайландската провинция Сатун. Според рибарите те са я срещнали на малка дълбочина. Това е много рядко, тъй като кралските херинги почти никога не се издигат на повърхността.
Находките предизвикаха страх сред местните жители от предстоящо земетресение или цунами. Тъй като тези риби рядко се издигат на повърхността, има поверие, че появата им предвещава природни бедствия. Въпреки това, според учените, връзката между поведението на кралските херинги и земетресенията не е регистрирана.
Кралската херинга се смята за една от най-необичайните риби в Световния океан. Има змиеподобно тяло и може да достигне 11 метра дължина. Тези риби живеят на дълбочина до 500-700 метра.блиц

Публикувана на
28 Февруари 2024 година