Новина от категория Доктор
Архив на публикациите

Как виното вреди

Още едно предупреждение от специалисти към любителите на виното и особено онези, които го употребяват редовно. Много хора например възприемат червеното вино като напитка, която е по-малко опасна от водката например или друг вид твърд алкохол.
Хората често го пият за отпускане в края на деня или като приятно допълнение към вечерята. Но специалистите изтъкват, че виното далеч не е толкова безобидно, както ни се струва. И навикът да се пие по повод и без повод може сериозно да навреди на организма ни. Например:
• Костите. Специалисти констатират, че пристрастието към виното може да влоши състоянието на скелета и да спомогне за отслабване и чупливост на костите. Оказва се, че злоупотребата с вино влияе разрушително на костите.
Мозъкът и главата. Лекарите предупреждават, че червеното вино съдържа вещества, например тирамин, които предизвикват главоболие. Като добавка продуктите от неговата преработка в организма влияят негативно на мозъка, разрушавайки невроните. Винените алкохолици рискуват да получат увреждания в кората на главния мозък.
• Наднормено тегло и захар в кръвта. Медиците забелязали, че пристрастяването към виното повишава риска от развитие на диабет тип 2, провокирайки активни процеси на мастни отлагания и повишаване нивото на кръвната захар. „Виното е калоричен продукт - отбелязват те. - Неговата енергийна ценност е обусловена от концентрация на спирт и захар в състава му. В 100 мл всякакъв вид напитка се съдържат от 72 до 235 килокалории“, добавят те.
Черен дроб. Според експерти любителите на виното рискуват в техния черен дроб да се натрупва мазнина.
Бъбреци. Разтварянето на виното повишава натоварването на бъбреците. Ако това се случва често, този орган може да се увреди. „На фона на консумацията на вино могат да възникнат пиелонефрит и камъни в бъбреците, тъй като те са принудени да работят с повишена интензивност“, предупреждават специалисти. /zdrave.to

Публикувана на
14 Март 2024 година