Новина от категория Доктор
Архив на публикациите

Защо всеки ден трябва да ядем по една шепа орехи

В орехите се съдържат твърде много витамини, минерали, протеини, антиоксиданти, фибри и здравословни мазнини. Неслучайно тази ядка е считана за една от най-полезните. Ако всеки ден консумирате приблизително 30 грама ядки, ще си набавяте нужното количество омега 3-мазнини на растителна основа.
Много изследвания са правени през годините и почти всички те сочат, че ядката намалява риска от сърдечно-съдови проблеми. Спомага за подобряване на лошия холестерол и подобряване функциите на кръвоносните съдове.
В много от козметичните продукти орехът е една от съставките. Това не бива да ви изненадва, тъй като хранителните вещества в него допринасят за бързо заличаване на белези и други пигментации по кожата.
Ако ползвате шампоан, в чиито състав присъства орехова ядка, почти моментално ще усетите ползите от продукта. Орехите спомагат и за стимулиране растежа на косата.
Хората, които редовно консумират орехи, страдат по-малко от стрес.
Ядките имат свойството да забавят процесиите на стареене и едновременно с това да подсилват имунната система.
В ореховите ядки се съдържа голямо количество йод и селен. Именно те могат да ни помогнат да се излекуваме от депресивни състояния, както и да подобрят мозъчната функция.
Да, в орехите се съдържат големи количества мазнини и въглехидрати, но въпреки това те не крият риск от затлъстяване. Ядките могат да се похапват самостоятелно или да се добавят към смутита, салати, здравословни закуски или друго. Около 10 ядки на ден е разумно количество, не бива да се прекалява с тях.
Ако целта ви е да подобрите общото си здравословно състояние, не пропускайте възможността да се възползвате от полезните свойства на орехите. Добавяйте ги към менюто си или ги включвайте като съставка в козметичните продукти, които сами си приготвяте у дома.
Ядката е чудесна добавка и към множество сладкиши, в това число ореховки, кексове, торти, бисквити и много други.
/zdrave.to

Публикувана на
15 Март 2024 година