Новина от категория В общината
Архив на публикациите

След 30 години пускат Модър-Царевец в началото на април

- Инж. Пашов, кога може да бъде отворен за движение новият пробив „Модър-Царевец”?
- Строителството на подлеза ще бъде завършено в края на март-началото на април. През тази седмица организираме съвместна комисия с общинско предприятие „Организация и контрол на транспорта” и КАТ-Пловдив, за да разгледаме варианти за организация на трафика. Явно строителните работи по изграждане на обходен колектор на кръстовището на ул. „Солунска” и „Царевец” ще се забавят и преминаването в този участък, докато те не приключат, за известно време няма да може да се реализира в целия обем, както си планирахме. Изпълнението на проекта за „Модър-Царевец” върви в срок и ще мислим как да регулираме движението.
- Може ли да се пусне трафикът директно по ул. „Царевец”?
- Да, движението засега ще се извършва частично. Кръстовището на ул. „Царевец” е отворено към бул. „Хаджи Димитър”, колите преминават и по самата ул. „Царевец”. Трябва да се убедим, че светофарната уредба на кръстовището на ул. „Модър” с Коматевско шосе и бул. „Александър Стамболийски” работи добре. Без нея не можем да пуснем движението.
- Как оценявате изпълнението на строителните работи на подлез „Модър-Царевец”?
- Добре е. Обектът все още е строителна площадка. Наляха асфалт, трябва да е готова изцяло хоризонталната и вертикалната маркировка, строителните материали да се почистят. След като изпълнителите окончателно завършат пробива, трябва да се подпише акт 15, с който се удостоверява, че строителството е приключило и може да се пусне движението. Акт 16 за въвеждане на обекта в експлоатация се подготвя на по-късен етап.
- Ул. „Солунска” е затворена до 6 април, след което строителите трябва да отворят кръстовището. Ще успеят ли?
- Този проект не е на Община Пловдив, а на държавното дружество ВиК. Работят бавно, а имат да правят и голяма шахта, която още не са започнали, така че може да продължат и до края на април.
- От НКЖИ планираха да започнат събарянето на Бетонния мост около 15 април. Има ли готовност?
- В края на миналата седмица от НКЖИ внесоха последен документ, с който искахме анекс към договора с фирма „Трейс груп холд” За шест месеца от откриване на строителна площадка изпълнителят е задължен да построи нова конструкция. Колегите ще съгласуват проекта и въз основа на всички налични документи следва да се издаде строително разрешение, след което ще се чака 14-дневен срок пред РДНСК. Това означава края на април, но решихме по-добре да го отложим след 7 май, тоест след Великден. При шестмесечен срок за изпълнение мостът трябва да се пусне за движение в края на октомври-началото на ноември. Целта ни е за коледните празници да имаме нов Бетонен мост. Строителят е съгласен./марица

Публикувана на
25 Март 2024 година