Новина от категория Доктор
Архив на публикациите

Забременяват от лекарство за вталяване

Възможно ли е жени, които приемат противозачатъчни, дълго са се борили с безплодие или пък смятат, че вече са преминали репродуктивната си възраст, да забременеят с лекота? Жени с различни житейски истории отварят дискусии в социалните мрежи, като споделят, че им се случва именно това – очакват бебе, без да са го планирали.
Животът познава такива случаи, но общото тук е, че всяка от забременелите изненадващо е приемала точно определени медикаменти. Най-често "Оземпик" – лекарство, добило особена популярност напоследък. То по начало е предназначено за лекуване на диабет, но масово започва да се използва за отслабване.
През първите 9 месеца на 2023 г. търсенето на медикамента се е увеличилo с 36%. Данните на Google пък посочват, че интересът към лекарството "Оземпик" в търсачката се е увеличил значително през последните три години, съобщава bTV.
По-сериозно негово търсене е регистрирано през август 2020 г. През август 2023 г. то достига своя пик, като се наблюдава 20-кратно увеличение – или ръст от 1900%.
"Оземпик" е разработен от датската компания Novo Nordisk и е одобрен за употреба в Съединените щати през 2017 г. През последните години закупуването му най-вече като средство за отслабване генерира огромни печалби.
Очакванията са лекарството да запази водещата си роля в продажбите и през следващите пет години.блиц

Публикувана на
26 Март 2024 година