Новина от категория В общината
Архив на публикациите

Гласуват за строежа на 7 училища и детски градини

Общинският съвет в Пловдив ще гласува одобрението за стартирането на проекта за строителството на 7 училища и детски градини. Градските власти спечелиха проекта през Министерството на образованието и науката, като те ще получат 33,5 млн. лева безвъзмездно финансиране. Те са за три учебни заведения, две детски ясли и пристройки на други две детски ясли са одобрени за финансиране.
Стойността на 7-те проекта обаче е 65 млн. лева, като остатъкът от 32 млн. лева, трябва да се осигури като съфинансиране от Община Пловдив. В предложението е записано те да бъдат заложени в бюджета за 2025-а.
За изграждането на Математическа гимназия "Академик Кирил Попов" са осигурени 7,5 млн. лева, като са необходими още 10,3 млн. лева за първия проект. Грантовото финансиране за училище "Княз Александър I" също е 7,5 млн. лева, а приносът на Общината ще е 7 млн. лева.
Новата сграда на Средно училище "Свети Патриарх Евтимий" зад мол Пловдив ще е за 14,7 млн. лева, а 7,5 млн. лева са по проекта на МОН. Най-големите детски ясли, които ще се строят в „Южен” за 10 групи, ще струват 9,1 млн. лева, като половината ще се поемат от градския бюджет.
Двете нови яслени групи в Детска градина "Славей" ще са близо 2 млн. лева, като отново финансирането ще е 50/50 между МОН и градската управа.
Най-голямото процентно съфинансиране от хазната на града ще е за "Вълшебно детство" в район „Централен”. Грантово финансиране на стойност 999 хил. лева, а приносът на Община Пловдив ще е 1,7 млн. лева.
Обратното – в район „Тракия” новите ясли с 8 групи ще се финансират от МОН с 4,5 млн. лева, а самоучастието ще е 1,5 млн. лева от страна на местните власти.
Всички проекти трябва да завършат до 2027 година. Възможно е Община Пловдив да намери средствата за своята част и от други инструменти за финансиране.трафикнюз

Публикувана на
28 Март 2024 година