Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

В Цалипица ще я карат на бабек и вино

За четвърта поредна година в Цалапица се провежда празник на цалапишкия бабек и вино . Идват гости от цялата страната.
“Тайната на добрия бабек е да го обичаш много и да го правиш с желание. Рецептата си е стара от дядовци баби. Просто с годините любовта към бабека се засилва защото вече няма такова масово производство. Тайната е да запазим тази обич към него.” Това разказа Биляна Дзивков, майка на миналогодишния победител в състезанието.
Биляна и съпругът ѝ предават занаята и на сина си Ивелин Дзивков, който с удоволствие приготвя всяка година деликатеса. Всъщност той се превръща и в миналогодишния победител в състезанието за най-добрия бабек. “Това е голяма емоция, голяма. Не съм очаквал да победя,” коментира пред TrafficNews Ивелин Дзивков. Биляна казва , че няма специфика при приготвянето на бабек.
По думите ѝ във всяка къща вкусът е различен. Атанас Байрев е миналогодишният победител в състезанието за най-добро вино. Той поясни пред медията ни, че производството на виното, с което е взел наградата е много трудно за производство. “Целта на празника е популяризиране на местното производство на вино и бабек.
Това наистина даде резултат, защо, когато стартирахме през 2021 година имаше само 5 сергии, на които беше изложен бабекът. В момента техният брой е над 32. Тоест говорим за едно нарастване в желанието на хората и възраждане на традицията”, това коментира за празника кметът на село Цалапица Ивайло Данаилов . Той заяви, че днес се очакват танцовата и певческата програма да се включат 62 състава от 57 населени места. Всеки производител трябва в деня на празника да занесе домашното си производство пред комисията от дегустатори.

Публикувана на
30 Март 2024 година