Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Баровец ползва първия ден от Шенген, отиде със самолет да пие кафе в Италия

38-годишният Асен Сурдолов, фен водач, инструктор и началник полети, стана първият българин, който влезе в Шенген с частния си самолет тази сутрин. Той излетя за италианския град Лече от личното си летище до село Паничарево с четириместния витлов „Мууни " М20, тъкмо с изгрева в 6,42 часа.
В кабината до него седна една от някогашните му възпитаници - Кристин Милушева, която има кариера като водач в гражданската авиация.
„В едната посока самолета управлявах аз, а в другата – Кристин. Стигнахме до Лече за към два часа и половина, тъй като имаше мощен срещуположен вятър от 40 км/ч, само че пък на връщане си дойдохме за към час и половина", разказа Асен.
Той и спътницата му кацнали на малкото летище "Корте" на няколко километра от Лече, пили кафе на италианска земя и поели назад към дома.
"Чакам да бъдем част от Шенген от доста години и нямаше по какъв начин да пропусна да пилотирам първия частен аероплан прелетял пространството при новите условия. Горд съм, че го направих и нямам търпение отново да летя. Вече мога да го върша свободно от всяка точка на България до всяка точка на Европа и назад без да минавам през всички бюрократични стъпки, както до момента ", призна Асен.
„Съществената разлика е, че като част от Шенгенското пространство спестяваме митници, документация, време и най-вече нерви. Вече се чувствам истински европеец! Усещането за свободата да летиш и да нямаш граници, вече е напълно реално и изключително вълнуващо!", добави с широка усмивка.стандарт.

Публикувана на
31 Март 2024 година