Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Днес до 12 часа на обяд ще ви връзват тенекии

От векове 1 април се възприема за ден, в който близки и познати си спретват шеги помежду си. „Връзват си тенекии“, като колкото по-находчива е шегата, толкова по-силно дрънчи „тенекията“ по адрес на потърпевшия. Много рядко си задаваме въпроса кога е възникнал Денят на лъжата или шегата и защо точно на 1 април? Преданията са няколко.
У нас
Отколешна традиция е на 1 април близки и познати да се се лъжат взаимно и то само до 12 ч. на обед. Според българските етнолози обичаят да се лъже празнично води началото си от прабългарите. На старобългарски език месец април е лъжуняк. За славяните пък април е лъжетрев. Обичайно е през този месец вече да цъфтят дръвчета, цветя и треви, а след това да падне внезапно сняг и слана да ги „попари“. Затова е „лъжливо раззеленяване“ и „лъжлива пролет“.
„Прати ме мамо далеко, че кат’ лъжа, да ми е леко”, „Лъжи ме да те лъжа, да минава времето”, „От половин кило риба изкарал три кила хайвер” са само част от родните поговорки да лъжем и преувеличаваме.
На един 1 април приятели вързали ръцете за китките на рибар, който постоянно се хвалел. Попитали го: „А сега кажи каква риба хвана вчера“? Хвалипръцкото не се поколебал и разтворил докрай китките на вързаните си ръце: „Не знам колко беше голяма, обаче ей такова око имаше“.
АНГЛИЯ
Английски крал от 13 век задължава поданиците си, когато преминава през даден град, жителите му масово да се стичат и да му се кланят. Веднъж на 1 април пожелава да мине през град Нотингамшир. Когато научават за плановете на краля, гражданите, които го недолюбвали, решават да му скроят номер. Кралят изпраща войска, за да сплаши непокорните граждани, но когато войската стига, вижда как хората... ловят риба на сухо. Кралят обявява жителите за глупаци, недостойни за него, и отказва да посети града.
През 1957 г. в телевизионното предаване "Панорама" на британския канал Би Би Си се разказва история за "безпрецедентна реколта от спагети" в Швейцария. Излъчва се и покритие с предполагаеми документални кадри от прибирането на "реколтата". През онези години спагетите са екзотична храна за жителите на Великобритания и се продават в консерви. След излъчването на репортажа ТВ каналът е засипан с молби от зрители откъде да си закупят фиданки за спагети.
ФРАНЦИЯ
Във Франция и Холандия от началото на 16 век Първи април е Ден на риболова. И защото рибите са достатъчно „глупави“, за да се хванат на въдица, се заражда традиция и хората да се ловят така на шеги. И до ден днешен във Франция и на други места в Европа има практика на 1 април на гърбовете на хората да се закачат незабелязано хартиени рибки.
На 1 април 1987 г. френският в. "Паризиен" пише за решение на правителството Айфеловата кула да бъде демонтирана. Плановете са прочутото съоръжение да бъде преместено в строящия се по това време близо до столицата Дисниленд, а на мястото на кулата да бъде създаден стадион с 35 хиляди места за Олимпийските игри през 1992 г. Хиляди парижани се „хващат на въдицата“ и организират протестни шествия.
ЗАТВОР
По време на ковида в страните от Тайланд до Индия забраняват да се правят първоаприлски шеги, а разпоредбите на извънредното положение предвиждат дори затвор за разпространение на слухове, свързани със заразата. В Тайланд шегаджиите дори са наказвани с до пет години затвор, защото разпространяват зловредни съвети за пиене на урина от крава и нощуване върху ситно нарязан лук. Което спомагало заболелите да се излекуват от Ковид-19.телеграф

Публикувана на
01 Април 2024 година