Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

В нов изтекъл запис Просто Киро сравнява президента със змия

Шокиращи откровения на експремиера Кирил Петков повдигат завесата за острия му конфликт с президента Румен Радев, довел отношенията им от заявлението на държавния глава в края на октомври 2021 г.: „Ако България имаше повече министри като г-н Кирил Петков, щеше да изглежда по друг начин“, до квалификацията „шарлатания“ по негов адрес и на партньора му във властта и „Продължаваме промяната“ Асен Василев само година по-късно – през декември 2022-а.
Причината за яростното смразяване помежду им става ясна от запис, направен по време на среща на Кирил Петков с актива на ПП в края на миналата година, получен на електронната поща на агенция „Лупа“.. Депутати от партията потвърдиха неофициално автентичността на записа.
Пред съпартийците си Кирил Петков разказва за два случая, в които Румен Радев се е опитвал да се намеси пряко в неговите решения в качеството му на премиер почти веднага след като оглавява правителството на „Промяната“ на 13 декември 2921 г. Действието се развива през месеците януари-февруари 2022 г.
Първият случай, в който Румен Радев се опитва да повлияе, е в телефонен разговор, е след като научава за намерението му да лиши от достъп до квалифицирана информация тогавашния шеф на КП КОНПИ Сотир Цацаров, върху когото беше оказван натиск да подаде оставка от поста. А в публичното пространство се твърдеше, че управляващите подготвят за него тогавашния вътрешен министър Бойко Рашков. Радев се е обадил по телефона да не го лишава от достъп до класифицирана информация, защото така или иначе вече е подал оставка.
„Аз казах: не, ще му взема допуска. На следващия ден си дава оставката. На следващия ден, когато трябва да му взема допуска, той идва на работа в 11.00. В 11.00 ми звъни президентът и ми казва: той си даде оставката, не му махай допуска. Аз му казвам: ама нали искаме да ги чистим тия хора?! Вземам допуска, защото е направил супер нередно нещо - имаме есемеси, имаме ги всички тия неща. Той ми вика: ако го направиш, си като Борисов. Аз викам: не, ще го направя. Той вика: абсолютно не одобрявам. Аз викам: няма значение. Затворихме си телефоните“, разказва Просто Киро.
„Второ обаче - като тръгваме да арестуваме тоя на „Булгаргаз“. Кой ми звъни – президентът“, продължава с разкритията си пред партийния актив КирилПетков за отстраняването на целия борд на директорите на „Булгаргаз“ начело с Николай Павлов в края на януари 2022 г. и последвалите гръмки скандали около разпитите и изявленията на последния . „Ама той бил свестен“, казал му тогава президентът. „1,5 млн. губим на ден заради неговата свестност“, отвърнал му Кирил Петков. „Не, не, не, ти не разбираш, той е много свестен човек, той се е страхувал“, продължил да настоява президента.

Публикувана на
01 Април 2024 година