Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Чужденци от цял свят пеят песента за Альоша, идват в Пловдив да го бранят

Руски клубове се канят да направят масово посещение в Пловдив и да защитят паметника на Альоша от събаряне. Груповата акция е планирана за 4 май, а за нея се агитира с видео, в което певци от цял свят изпълняват песента за каменния солдат на Бунарджика по текст на Едуард Колмановски. Клипът се върти от близо две седмици по видеоканалите в мрежата, събирайки многобройни коментари. То е придружено и с подканващ апел:
„До всички! До всички! До всички! Да защитим Альоша!
Артисти от целия свят направиха невероятен музикален клип. Гледайте!!“.
Да пеят прочувствено пеят парчето за Альоша („Белеет ли в поле пороша“) един след друг на екрана се появяват Екатерина Гусева, Денис Майданов, Зара, Дмитрий Певцов, Карен Лисбет Соса Лимонес от Еквадор, Марко Долаш от Сърбия, Екателина Линковская, кубинците Йоел Ромеро и Едуардо Бреф, Анна Болшова, Алберт Жалилов, София Онопченко, Раймонд Джуниор Пардамеан от далечна Индонезия, Марина Девятова, Рикардо Оливейра от Бразилия, Юта, германецът Тино Айсбренер, Диана Анкудинова, Йоанис Кофопулос от Гърция, Антон Шагин, Бушра Махфуд от Сирия, Алексей Петрухин и Ярослав Сумишевски.
Клипът завършва с кадри от похода на „Безсмъртния полк“ в София, който всяка година почита паметта на загиналите воини във Втората световна война. Има и кадър с президента Румен Радев.
Прави впечатление, че всички изпълнители, показани във видеото, пеят на чист руски език. Изключение правят само гъркът и дамата от Сирия, при които се долавя лек акцент при изговарянето на думите в песента.
Запознати коментират, че е напълно възможно клипът да е конструиран с помощта на изкуствен интелект, а много от чуждестранните участници в него дори и да не подозират, че могат да пеят като истински руснаци.
Като автори на видеото накрая е изписано името на московския фонд „Хуманитарен свят“, който пък благодари на Агенция ТАСС за предоставените фото- и видеоматериали.marica.bg

Публикувана на
01 Април 2024 година