Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Съдът реши да не се прави парк зад х-л „Санкт Петербург“

Административният съд в Пловдив отмени отреждането на парцела зад хотел „Санкт Петербург” за озеленяване при промяната на Общия устройствен план. Делото бе по жалба на фирмата собственик на парцела – „Парадайс Градън Резиденс”, относно промяната на статута му в „Оз” в изменението на ОУП от 2022 година.
Преди това парцелът от 16 дка попадаше в три различни устройствени показатели – за комплексно застрояване, терени за образование и здравеопазване и една част за озеленяване. Отделно собственикът на парцела притежава ПУП, който е за „комплексно застрояване” и позволява 22-етажно строителство.
След протестите в Пловдив през 2019 година, както и неуспешните разговори за закупуването на имота от страна на Общината, казусът утихна. Така през 2022 година Общинският съвет прие имотът да стане за озеленяване.В същото време има и решение за закупуването на имота директно от собственика.
От „Парадайс Градън Резиденс” атакуваха решението за конкретния имот, като магистратите в Пловдив отсъждат в тяхна полза.
Не бил обоснован мотивът, че в район „Северен” зелени територии не са реализирани досега. Според съдебно-техническата експертиза, която е правена от трима архитекти – зелените площи в район „Северен”, процентно „превишават” норматива за озеленяване на брой жители..

Публикувана на
02 Април 2024 година