Новина от категория В общината
Архив на публикациите

Служебното правителство може да врътне кранчето на Пловдив

Катаклизмите в централната власт неизбежно рикошират в общините, защото всяка смяна на правителство и кадрови рокади в държавните структури водят до забавяне на инвестиции по европейските и републиканските програми. Падането на сглобката между ГЕРБ и ПП-ДБ, което доведе до предсрочни избори, сега също крие рискове от провалено финансиране на важни за Пловдив обекти.
Заради нестабилност в управлението две години подред закъсняваха бюджетите на страната, като през 2023-та се стигна до безпрецедентно отлагане с половин година, а оттам - и на финансовите планове на общините. Антирекорд отчете и Община Пловдив, чийто бюджет беше приет два месеца и половина преди изтичането на финансовата година.
Проектът на ВиК за реконструкция на водопровод и канализация в Пловдив и региона за близо 120 млн. лева е само един от многото примери за последиците от нестабилното управление в държавата. Съгласуването му между ведомствата през 2021 г. забави строителните работи с осем месеца. Кризите в управлението задълбочиха неразбориите за разширението на Околовръстното шосе. За пътната връзка между "Скобелева майка" и Асеновградско шосе европейски пари са осигурени още преди няколко години, но проектът е на кота нула.
Поредните предсрочни избори тази година поставят в риск бързото и ефективно усвояване на инвестиции за милиони левове в общините, включително и в Пловдив. Най-тревожният въпрос е какво ще се случи с ремонта на Хуманитарната гимназия на стойност близо 13 млн. лева, започнат миналото лято, за да бъде завършен през 2024-та, както планираше кметът на район "Централен" Георги Стаменов.
В Община Пловдив стискат палци и за финансиране на проекти, за които от капиталовата програма на държавата са одобрени 100-те млн. лева, но само за част от тях са подписани споразумения с МРРБ, с които се потвърждават трансферите.
Първите обекти с осигурена субсидия са бившето кино „Космос” и ул. „Ген. Колев” в „Западен”. Това означава, че за тях може да се обявяват обществени поръчки и има шанс още в рамките на тази година да започне реалното изпълнение. От регионалния министър в оставка миналия петък са подписани споразумения за Колежа, за който са предвидени 33,5 млн. лева за довършването на етап 2 - нови съблекални под сектор А, клубен музей, магазин за сувенири и пространството под трибуните, както и за стадион „Локомотив“ - 42 млн. лева за изграждане на централната трибуна и вертикална планировка.
В Община Пловдив се надяват, че служебното правителство ще продължи политиката на кабинета „Денков - Габриел” за финансиране и на останалите одобрени проекти. Финални процедури за отпускане на целеви субсидии се чакат
за реконструкция и разширение на Голямоконарско шосе - 9 млн. лева, изграждане на нова улична мрежа в „Тракия”, реконструкция на ул. „Славянска” в участъка от бул. „Източен” до ул. „Лев Толстой” - 3 601 100 лева. Общината разчита на държавни средства за Античния форум на Филипопол - изток и юг - 1,2 млн. лева, и за реставрация на къща „Ламартин” в Стария град - 1,5 милиона. Още 33,5 млн. лева субсидии за седем проекта в Пловдив може да се озоват във фризера, ако при смяна на правителствата процедурите по финансиране закъсат. По Програма за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища 2024 - 2027 г. на МОН за Пловдив са одобрени средства за три учебни заведения - нови сгради на Математическата гимназия, ОУ "Княз Александър I" и СУ "Св. Патриарх Евтимий", а също така - за още четири детски ясли. Надеждите на местната власт се свързват и с още 32 млн. лева, необходими за цялостната реализация на тези седем важни проекта, за да не се харчат скромните финансови ресурси за инвестиции от градския бюджет. /марица

Публикувана на
03 Април 2024 година