Новина от категория Холивуд
Архив на публикациите

Огорчилият милиони жени Ричард Чембърлейн навърши 90 в самота

Актьорът Ричард Чембърлейн е един от холивудските идоли, какъвто става още през 60-те години на миналия век. Няма как да е иначе, когато е роден в Бевърли Хилс и на 2-годишна възраст заминава в Холивуд, а после учи изобразително изкуство и актьорско майсторство, на което се посвещава още преди да е навършил 20 - с две години прекъсване, за да отбие военната си служба в Корея.
На 31 март звездата навърши 90 години в дома си на хавайския остров Оаху, където живее от дълги години. Въпреки напредналата си възраст, Чембърлейн продължава да се изявява от време на време като певец, писател, художник и продуцент, предимно в театъра.
Звездата му изгрява с главната роля в сериала „Доктор Килдер“ (1961-1966), който се превръща в истински хит. През 60-те години обещаващият млад актьор покорява окончателно женските сърца и започва да получава по 12 000 писма на ден – повече, отколкото Кларк Гейбъл за ролята си в „Отнесени от вихъра“. През 1980 г. на Чембърлейн е поверена главната роля на пленения от японците английски моряк Джон Блакторн, претърпял корабокрушение край бреговете на Страната на изгряващото слънце, в минисериала „Шогун“ (между другото отказана от Шон Конъри), с която затвърждава позициите си на холивудския Олимп. Преди това участва в „Ад под небето“ (1974) и „Граф Монте Кристо“ (1975), а след това постига най-доброто в кариерата си – ролята на отец Ралф де Брикасар в сериала „Птиците умират сами“ (1983) по романа на австралийската писателка Колийн Маккълоу. Въпреки че зрителите и самата писателка не одобряват избора на актьорите за главните актьори, особено този на Рейчъл Уорд като младата и влюбена в отеца Меги Кили, Ричард Чембърлейн печели третия си „Златен глобус“ (предишните два са за „Доктор Килдер“ и „Шогун“).
През 80-те години актьорът отбелязва още няколко добри роли, между които в „Самоличността на Борн“ (1988). През 90-те се съсредоточава върху театралните мюзикъли „Моята прекрасна лейди“ и „Звукът на музиката“, а след 2000 г. отново се снима в сериали, между които ситкома „Уил и Грейс“ и възобновения „Туин Пийкс“ (2017).
Ричард Чембърлейн разбива сърцата на почитателките си, когато през 2003 г. пише автобиографичната си книга „Разтърсваща любов“. В нея признава, че е гей и има дългогодишна връзка със сценариста и продуцент Мартин Рабет, която е пазил в тайна поради факта, че обществото още не е било готово да приеме подобна забранена любов и признанието е щяло да съсипе кариерата му. Рабет умира през 2010 г. и оттогава Чембърлейн живее сам в красивата си хаитянска къща.труд

Публикувана на
03 Април 2024 година