Новина от категория България
Архив на публикациите

ДАНС обискира дома на шефката на Агенция „Митници“

Шефката на Агенция "Митници" Петя Банкова не е арестувана по време на операцията на ДАНС в София по-рано днес, потвърди адвокатката й Аделина Натина.
Домът й обаче е бил обискиран, но единственият документ, който е иззет от него, е за потребителски кредит от съпруга й.
След това агентите на родното ФБР са се насочили към служебния й офис.

"От него са иззети планове за разбиване на контрабандни канали. Мога категорично да кажа, че г-жа Банкова не е извършила престъпление. Разбрах, че операцията в Агенция "Митници" е първата, която провежда Комисията за борба срещу корупцията. Г-жа Банкова е бивш служител на ДАНС.“, каза адвокатката й.
Операцията на ДАНС е свързана с разследване на сочения за контрабандист Николай Николов - Паскал и неговите евентуални връзки, чрез които е осъществявана контрабанда. Николай Николов - Паскал е от Хасково и е бивш митничар.
В ранния следобед Банкова беше отведена на разпит в КПКОПНИ. На излизане от Агенция "Митници" тя коментира, че не познава сочения за контрабандист Николай Николов - Паскал и откакто е на поста се бори с контрабандата: "Не познавам Паскал, не знам кой е. Искам да спра контрабандата, която в момента пречи на цялата държава".
От думите ѝ стана ясно още, че докато е била на работа в ДАНС, тя е била в лоши отношения с председателя на агенцията за национална сигурност Пламен Тончев и затова е напуснала.
"Преди няколко години Пламен Тончев, по типичния за тях механизъм, реши да че изпрати да работя в Благоевград за добро наказание и добри резултати. Това е основната им схема - когато някой им пречи, те го командироват някъде. В резултат на което казах, че няма да изпълнявам техни поръчки и напуснах ДАНС", заяви Банкова.
Петя Банкова беше назначена начело на митниците през март от министъра на финансите в оставка Асен Василев. Дали вижда случващото се като политическа история, Банкова коментира така: "В момента на Капитан Андреево има служители на САЩ и това е изцяло по моя инициатива и по тяхна партньорска инициатива, защото това е единственият начин. Ето - аз съм първата им жертва - на новото КОНПИ, но няма да се предам".блиц

Публикувана на
03 Април 2024 година