Новина от категория Доктор
Архив на публикациите

Какво да не ядете, за да спите нощем

Има много неща, които могат да повлияят на качеството на съня ви - от емоционален стрес до телесни заболявания като диабет, бъбречни заболявания или киселини. Каквато и да е причината, пропускането на достатъчно сън може да повлияе на настроението и продуктивността ви.
Ако този проблем продължава твърде дълго, рискът да си докарате неща като инфаркт, инсулт, неврологични разстройства и високо кръвно налягане нараства.
Така че сънят не е нещо, с което да се шегувате. Така че на първо място трябва да погледнете вашата диета.
Всеки знае, че консумирането на кофеин преди лягане е рецепта за безсъние, затова пропуснете кафето или чая. Но може да не сте осъзнали, че някои здравословни храни също могат да ви държат будни цяла нощ.
Цялостната балансирана диета е от решаващо значение за поддържането на здрав сън, но има няколко здравословни храни, които трябва да се консумират по-рано през деня, както и някои не толкова здравословни, които могат да стоят зад безсънието ви.
Ето 7 потенциални виновници.
Цитрусови плодове
Плодовете обикновено са здравословен избор, а диетолозите препоръчват да консумирате някои при всяко хранене.
Но цитрусовите плодове биха могли да нарушат съня ви, защото са доста кисели. Това може да доведе до киселини в стомаха или болезнена гастроинтестинална рефлуксна болест.
Цитрусовите плодове също са богати на захар, което може да ви даде енергия, когато най-малко се нуждаете от нея.
Яжте цитрусови плодове сутрин със закуска и преминете към по-ниско-захарни плодове с по-малко киселини през деня. Добри плодове а по-късно през ден включват смокини, стафиди, грозде, ябълки, киви и папая.
Броколи
Броколи е кръстоцветен зеленчук, пълен с полезни хранителни вещества. То трябва да бъде редовна част от вашата диета. Броколите обаче съдържат много влакна, които могат да отнемат много време за смилане.
Всъщност, всички кръстоцветни зеленчуци са известни с причиняването на газове по време на храносмилането; други примери включват брюкселско зеле, карфиол и зеле. Лека закуска с някое от тях преди лягане вероятно ще ви задържи будни.
Целина
Ако вашето безсъние има нещо общо с честото ходене до тоалетната вечер, може би трябва вече да избягвате да ядете целина преди лягане.
Целина съдържа много вода, така че дори ако спрете да пиете след вечеря, лека закуска с целина все още може да изпълни пикочния ви мехур.
Същото важи и за други храни с високо съдържание на вода като диня, краставица и салата айсберг.
Месо
Месото, особено червеното месо, съдържа много протеини и мазнини. Ето защо отнема много време за усвояване и може да ви държи будни.
Може да се яде месо за вечеря, но най-добре е да го избегне за лека закуска преди лягане.
Ако наистина се борите с безсънието, може би трябва да се придържате към по-малки порции месо на вечеря и да изберете пуйка и пилешки гърди, или вегетариански източници на протеини, като кисело мляко и спанак.
Всеки източник на протеин ще отнеме повече време за храносмилане и може да не е добър за преди лягане, но имайте предвид, че червеното месо е особено тежък източник поради съдържанието на мазнини.
Ето защо е по-вероятно да причини лошо храносмилане или стомашни спазми при легнало положение.
Пикантни храни
Пикантните храни са противопоказани преди лягане, просто защото могат да причинят стомашен дискомфорт и киселини. Освентова има някои изследвания, които показват, че пикантната храна преди лягане може да увеличи честотата на кошмарите!
Лош сън не винаги се касае само с борбата за заспиване. Честото събуждане през нощта също краде часовете за почивка.
Кошмарите са просто сънища с прикрепени отрицателни емоции, но в резултат на това реакцията на тялото ни е да се събудим, отколкото да спим дълбоко и да си починем.
Десерт
Нещо малко сладко след дълъг ден на добро диетично поведение изглежда като перфектната награда. За съжаление, последното нещо, което искате да направите преди да си легнете, е да повишите кръвната си захар.
Яденето на десерт точно преди лягане вероятно ще ви накара да се чувствате будни и енергични въпреки късния час. /блиц

Публикувана на
05 Април 2024 година