Новина от категория В общината
Архив на публикациите

Защо готвят пътни блокади в „Западен“

Живеещи на ул. „Царевец“ в район „Запазен“ готвят протести и пътни блокади, след като зелена площ под техните прозорци ще стане строителна площадка. На терена са обособени 2 ПУП-а, на единия от които ще се строи жилищна сграда, а на другия – корпус на УМБАЛ „Каспела“.
Над 100 семейства живеят в 5-етажния блок с 10 входа, а те разбират за бъдещото строителство едва след поставянето на информационна табела.
„Сградите ще бъдат на отстояние по-малко от 10 метра, което означава, че ние слънчева светлина няма да видим и дори ще можем да си подаваме огънче с пациентите на болницата“, обясни Росица Иванова, която живее в блока.
По думите й, той е построен през 1969 г. и има опасност основите му да поддадат при бъдещото изграждане на болничния корпус, тъй като вече имало пукнатини от трамбоването на пробива „Модър – Царевец“.
Недоволните граждани вече са внесли писмо до ОбС и до кмета на Пловдив Костадин Димитров, в което настояват да спре "поредното строително безумие", както го наричат. За момента обаче още нямат отговор.
Росица Иванова упрекна и кмета на район „Западен“ Тони Стойчева, че не е спряла разрешителните за строеж и за изсичане на дървета под техните прозорци.
„Всеки има право да протестира, разбирам жителите, защото на никого не е приятно под прозорците му да има друга сграда. Аз нямам правомощия да ги спра, тъй като разрешителните са издадени от бившия главен архитект на общината Димитър Ахрянов. Когато са се обсъждали ПУП-овете, архитекта на район „Западен“ е спрял намерението да се изграждат високи 9 етажа сгради“, каза Тони Стойчева.
Директорът на УМБАЛ „Каспела“ проф. Илиан Дойков коментира, че никой от недоволните не е дошъл при него да му обясни какво ще се строи на терена.
„Улиците в района масово са широки по 9,50 метра и това не притеснява никого. Отстоянието от стария блок също ще бъде толкова“, допълни той. бнр

Публикувана на
09 Април 2024 година