Новина от категория България
Архив на публикациите

ПП-ДБ пaднаха под 10%

46% от българите са разочаровани от политическата ситуация у нас, това показват резултатите от национално проучване на „Маркет ЛИНКС“ за бТВ. При оценка на това какви емоции изпитват, които са свързани с политическата ситуация в страната, 18% определят, че са гневни, а други 14%, че са тревожни.
Избирателите дават оценка 2,7 по шестобалната училищна система на 49-ото Народно събрание. 2,8 е оценката за кабинета „Денков“.
При отделните избиратели оценките не са много по-високи. Избирателите на ПП-ДБ посочват, че оценката им за кабинета е 4,2, а тези на ГЕРБ-СДС – 2,8.
41% от анкетираните посочват, че ще гласуват на предсрочните парламентарни избори през юни, а 12% са категорични, че няма да го направят.
Доверието в институциите през последните месеци постепенно спада. Доверието в Народното събрание през септември е било 15%, докато през март – 9%. Това в правителство през септември е било 21%, а сега е 14%.
Повече от 8 пункта разлика между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ на предстоящите предсрочни парламентарни избори. Резултатът на ГЕРБ-СДС е 25,5% от гласуващите.
Този на ПП-ДБ е 17,1 на сто от гласуващите, 9,9% от всички.
Третото място сред заявилите, че ще гласуват, е на ДПС с резултат 11,8%.
Партията на Костадин Костадинов е на второ място при подреждането спрямо всички анкетирани, но сред гласуващите, „Възраждане“ е четвърта по ред – с 10,3%.
Социалистическата партия събира подкрепата на 8,7%. Според проучването ИТН е под прага за влизане – с 3,9% сред гласуващите. /труд

Публикувана на
12 Април 2024 година