Новина от категория Светът
Архив на публикациите

Джеки Чан чудо на биологията

Джеки Чан навърши 70 години и в момента работи по 5 нови филма, в които отново ще демонстрира своя ненадминат талант да комбинира комедия и източни бойни изкуства. Наричат го „Пантерата от Изток”, „Малкият дракон” и, разбира се, „Пияният майстор” по названието на образа, който играе в един от ранните си шедьоври, превърнали го в световна екранна сензация. След стотици роли, песни, изяви, шамари и ритници, Джеки Чан остава един най-прочутите мъже на планетата.
Той е майстор на бойните изкуства, актьор, продуцент, режисьор, каскадьор и певец. Планетарно прочут със своя акробатичен стил, който включва чист екшън и комични елементи. Джаки пише, режисира и участва във филми, които съдържат някои от най-опасните каскади, запечатвани някога.
Преди две години той събра погледите на милиони като пренесе факлата с Олимпийския огън до върха на Великата китайска стена преди началото на зимните игри в Пекин. В последно време Поднебесната империя няма по-разпознаваемо рекламно лице от Джеки Чан - той е обичан на Изток, на Запад, от комунисти и капиталисти, от Холивуд до Хонконг. Вече на 70 години продължава да снима зрелищни екшън екстраваганци, в които рискува живота си и доказва, че все още е крал на каскадите. Той е известен с това, че сам изпълнява на пръв поглед невъзможните номера, а по традиция по време на финалните надписи в неговите филми се пуска компилация от неуспешни каскади и пребивания.
Джаки е чудо на биологията, защото след толкова много роли и контузии продължава да е гъвкавата пантера от Изтока, покорила Запада. Чан е виртуоз в бойното изкуство кунгфу и заедно с легендарния Брус Лий е един от най-важните популяризатори на този стил в целия свят. Джеки играе в киното още от дете, прави няколко роли през 60-те, а през 70-те се утвърждава като една от големите звезди в Хонконг с иконични изяви в жанрови шедьоври като „Китаецът сваля веригите си”, „Легендата за пияния майстор”.
След 50 успешни години в киното състоянието на Джеки се оценява на повече от 350 милиона долара. Чан се ражда в семейството на Лий-Лий и Чарлз Чан. Китайското му име е Чан Кун-сан, което означава „роден в Хонконг”. Преди да вземе западното име Джеки, той бива познат под различни други прякори. /труд

Публикувана на
12 Април 2024 година