Новина от категория Доктор
Архив на публикациите

Кой сок е вреден за хората над 40

Всички знаем, че плодовете и зеленчуците са полезни. Още от най-ранна детска възраст ни приканват да хапваме повече от тях и да не ги изключваме от диетата си. Оказва се обаче, че според диетолога и доктор на медицинските науки Михаил Гинзбург това не важи за соковете, направени от полезни плодове. Всъщност те може да бъдат вредни. А един конкретен сок е хубаво напълно да се изключи от менюто ви, ако сте над 40 години.
„Както стана известно сравнително наскоро, само портокалът е вреден, а сокът от него е вреден, особено за хора над 40 години, когато започват да се появяват хронични заболявания, наднормено тегло и метаболитен синдром процес на стареене“, споделя на специалистът.
Причината е наличието на разтворими захари в соковете, включително особено вредната фруктоза, и малко количество фибри. Освен това последните присъстват в пресните портокали и при консумацията им те се задържа в стомаха и пречи на усвояването на захарите.
Според д-р Гинсбург става дума не само за портокалови сокове, но и за всички останали, включително прясно изцедени.
В същото време нектарите и соковете са още по-вредни от пастьоризирания сок. За тези, които обичат сок или не предпочитат плодове, диетологът съветва да го пият по време на хранене или го консумират с тестени продукти с трици.
Основната опасност от портокаловия сок е неговата киселинност, основният враг на хората, страдащи от заболявания на стомашно-чревния тракт. Киселата напитка може да раздразни стомашната лигавица и да причини възпаление и болка.
Прясно изцеденият портокалов сок е противопоказан за хора с пептична язва или заболявания на дванадесетопръстника, хепатит, колит и остър панкреатит.
Портокалът също е мощен алерген, така че трябва да се използва с повишено внимание от страдащи от алергии, деца, бременни жени и жени по време на периода на хранене.
В допълнение, прясно изцедената портокалова напитка може да повлияе негативно на зъбния емайл - така че трябва да пиете напитката през сламка.
Хората с ниска киселинност трябва да пият напитката на празен стомах, за да накарат стомаха да работи.
За тези, които страдат от гастрит или други храносмилателни заболявания, всички киселинни течности, като портокалови и ябълкови сокове, кафе, чай или вино, трябва да се консумират сокове след хранене или разредени с вода.
"Според проучване на JAMA, портокаловият сок без фибри, забавящи храносмилането хранителни вещества, здравословни мазнини или протеини може да доведе до рязко покачване и срив на кръвната захар, а това от своя страна може да доведе до наддаване на тегло", казва експертът.
Той цитира и резултатите от друго проучване, според които пиенето на портокалов сок три пъти на ден между храненията увеличава телесните мазнини и намалява инсулиновата чувствителност само за четири седмици.
"Ако наистина искате да пиете портокалов сок, правете го поне по време на хранене, за да могат другите храни да помогнат за забавяне на храносмилането на захарта", съветва специалистът./Zdrave.to

Публикувана на
13 Април 2024 година