Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Най-големият британски в-к „Сън“: Пловдив е европейско бижу, приятен за очите и портфейла

В статия, озаглавена "Защо трябва да посетите втория град в България, наречен „европейско бижу“ – и полетите са £36", британският таблоид "Сън" разказва на жителите на Острова за красотите на Пловдив и сериозно ги изкушава да го посетят. Той дава и конкретни препоръки къде да се отиде, какво да се разгледа и изпробва.
Като втори по големина град в България, Пловдив е завладяваща смесица от старо и ново. Той съчетава древни места с модерно изкуство и оживени квартали, което го прави идеална ваканционна дестинация - също с бюджетни цени, пише вестникът.
"Вижте богатото на история "скрито съкровище" и всички причини да го превърнете в следващата си градска почивка...
Защо да отида?
Разходете се из римските руини, изследвайте Стария град, повлиян от Османската империя, и открийте модерна кулинарна сцена, където традиционните вкусове се срещат със съвременните иновации. Това европейско бижу е приятно за очите и за портфейла.
Улиците подходящи ли са за ходене?
Няма да имате нужда от отличния градски транспорт на Пловдив, тъй като повечето забележителности са лесно достъпни пеша. Обърнете внимание на уникалните улични мозайки, които представляват широкомащабно пропагандно изкуство, изобразяващо сцени от ежедневието при комунистическото управление. Започнете, като се отправите към Стария град, където можете да видите какъв би бил градът, когато е бил процъфтяващ търговски център. Някогашните търговски къщи сега служат като музеи, включително Куюмджиевата къща, която сега е Етнографски музей, предлагащ поглед към традиционния бит. В квартал "Капана" се намират най-добрите заведения за хранене, барове, бутици и занаятчийски магазини в града. Главната улица „Княз Александър I“ е сред най-дългите пешеходни улици в Европа, простираща се на повече от една миля. Най-добре е да започнете от покрития мост, който пресича река Марица и след това бавно да лъкатушите сред тълпите и да попиете атмосферата.
Какво да сложим в списъка със задължителните неща?
Като най-стария непрекъснато обитаван град в Европа, датиращ от 6 век пр.н.е., Пловдив предлага всякакви археологически съкровища.
Римският амфитеатър заслужава да изминете стръмни, тесни, калдъръмени улички, които водят до входа му. В него се провеждат концерти на открито с изглед към Родопите. Резервирайте предварително, ако искате вечер в операта.
За нещо по-малко популярно посетете църквата "Света Марина" от 16-ти век с нейните впечатляващи стенописи от Стария завет.
Къде да ям?
В сърцето на оживения пловдивски квартал Капана, дума, която уместно се превежда като „капан“, калдъръмените улици преливат от модерни барове и съвременни ресторанти. Веднъж отишли там, ще откриете, че е трудно да си тръгнете". Вестникът препоръчва конкретни заведения, сред които ресторант, използващ продукти от близка семейна ферма. Там тристепенно хранене за четирима струвало на британците £60. По отношение на напитките се изтъкват качествата на българското винопроизводство и възможността за посещение на винени турове. Не са пропуснати и местата с хубава бира. Колкото до нощувките, авторите на статията са се уредили с интересно място, предлагащо изглед към Античния театър. И една от най-важните причините британците да пристигнат в Пловдив - полетът може да им струва само 36 паунда.

Публикувана на
17 Април 2024 година