Новина от категория България
Архив на публикациите

Бг доктор на науките кандидат за президент на Мавритания

Българският доктор на науките Хамидин Моктар Кан е кандидат за президент на Мавритания, съобщи здравният сайт на българите в Австрия Sanus et Salvus, цитиран от БТА.
Завършва висше икономическо образование в София в Университета за национално и световно стопанство по специалността "Икономика на тежката промишленост".

Четири години по-късно - през 1987 г., защитава и получава докторска степен по икономика с разработката си "Използване на вторичните ресурси". Младият докторант се завръща в родината си през 1988 г. Кандидатства и е назначен като съветник в Министерството на туризма, занаятите и условия на жените.
През 1989 г. в Мавритания започва война и той заминава за Франция. "Военна хунта завзе властта и започна безразборни убийства, за да наложи властта си. Моите братя в Мавритания имаха големи проблеми и се страхуваха за живота си. Аз също", споделя Хамидин.
Живота си във Франция той описва така: "Българското висше образование и докторантурата ми дадоха възможност да стана преподавател във висши учебни заведения. Преподавах стратегии на мултинационалните компании на докторанти. Работих и в изследователски институти. Бях консултант по икономически и демографски въпроси, както и по минно дело в Африка. Част от работата ми беше да изработвам прогнози за развитието на Африка. И досега съм във връзка с големи медии от Франция, които търсят моите знания по въпросите, свързани с развитието на нашия континент."
Разказва и за природните дадености и социалното положение в родната Мавритания: "От много години искам да помогна на моята страна да се спаси от тежкото си наследство. Противоречието е очевидно. Мавритания е една от най-богатите на природни ресурси страни в Африка. Но бедност - много. Нищо не е направено от 63 години. Всички финансови резерви са похарчени, корупцията е голяма, няма инфраструктура".
"А какво имаме? Имаме 700 километра брегова линия, имаме толкова много риба, че сме №1 по риболов в Африка. Имаме огромни находища от желязна руда, уранова руда, медна руда, полиметални руди, които съдържат и злато. Годишният експорт на руди е 12 млн. тона. Но нямаме металургия, нямаме дори флотационни предприятия за първична обработка на рудата. В Мавритания има находища на нефт и газ, като газовите ни полета са едни от най-големите в света."
Моктар Кан отбелязва, че като кандидат за президент не може да не си задава въпроса, "като сме толкова богати на природни богатства, защо сме сред най-бедните страни дори в Африка?" лупа

Публикувана на
17 Април 2024 година