Новина от категория Светът
Архив на публикациите

Отгледаха прасе с човешки органи

В Япония бе отгледано първото в света прасе с модифициран геном, чиито органи на теория могат да бъдат трансплантирани на хора без страх от отхвърляне. Това съобщи PorMedTec, компания, работеща под егидата на университета Мейджи.
"Успяхме да произведем генетично модифицирани клонирани прасета. Три прасенца впоследствие ще бъдат доставени на медицински институции в Япония за клинични изпитвания", се казва в документа на компанията.
PorMedTec отбеляза актуалността на въпроса за трансплантацията поради острия недостиг на органи. Според изследователите създаването на модифицирани прасета може да реши този проблем.
"Ние ще решим проблема с молекулярната несъвместимост с прасетата и риска от инфекция с ендогенни ретровируси. Ефективността на човешките имплантируеми органи е доказана в предклинични проучвания", каза компанията.
Досега експериментът е проведен само върху маймуна. Трансплантиран й е свински бъбрек и вече две години няма усложнения, а органът е пуснал корени. Сега PorMedTec твърди, че благодарение на техните разработки ще бъде възможно да се подобрят нивата на сърдечни и бъбречни трансплантации както за възрастни, така и за деца./ zdrave.to

Публикувана на
17 Април 2024 година