Новина от категория Светът
Архив на публикациите

В Газа са убити за 6 месеца 10 000 жени, сред които 9 000 майки, 19 000 деца остават сираци

"ООН Жени" публикува нов доклад за отношението към жените в Газа. Шест месеца след началото на войната 10 000 палестински жени в Газа са били убити, сред които около 6 000 майки, а 19 000 деца са останали сираци. Жените, които са оцелели след израелските бомбардировки и наземни операции, са разселени, овдовели и изправени пред гладна смърт.
Публикацията, озаглавена "Недостиг и страх", се фокусира върху липсата на достъп до вода, канализация и хигиенни услуги, които са от жизненоважно значение за здравето, достойнството, безопасността и интимния живот на жените.
Повече от един милион палестински жени и момичета в Газа са изправени пред катастрофален глад, като почти нямат достъп до храна, безопасна питейна вода, функциониращи тоалетни или течаща вода, което създава животозастрашаващи рискове. Достъпът до чиста вода е особено важен за кърмачките и бременните жени, които имат по-големи дневни нужди от вода и калории. Той е от съществено значение и за възможността на жените и момичетата да спазват достойно и безопасно своята менструална хигиена. По оценки на "ООН Жени" за покриване на нуждите на 690 000 жени и момичета в Газа всеки месец са необходими 10 милиона превръзки за еднократна употреба или четири милиона тампони за многократна употреба
"В Газа ние жените не можем да посрещнем най-простите си и основни нужди: да се храним добре, да пием безопасна вода, да имаме достъп до тоалетна, да имаме превръзки, да си вземем душ, ... да се преоблечем...", казва жена от Газа.

Публикувана на
18 Април 2024 година