Архив на публикациите

Седмоласник трикратен световен шампион по скоростно смятане

Седмокласникът Калоян Гешев от столичното 125-о Средно училище "Боян Пенев" стана трикратен световен шампион по скоростно смятане. Той спечели първо място на олимпиадата по умствени изчисления, която се проведе онлайн.
Калоян събра 243 точки и така успя да отстрани конкуренцията в лицето на Арян Шукл (233 точки) и Вандал Няти (166 точки) от Индия. В състезанието се включиха 90 участници от целия свят на различни възрасти.
„Състезанието включва около 20-25 въпроса. Аз бях уверен. Имаше малко притеснение да не стане технически гаф. На полуфиналът през тази година се класирах отново втори, на финалът станах първи, вече за трети път”, каза Калоян Гешев.
Това не е първото отличие на Калоян. На провелото се световно първенство по умствена скоростна математика (смятане наум) за деца до 12 години в Билефелд, Германия, през 2022 г. той спечели златния медал и световната титла. През март 2023 г. Калоян успешно защити световната си титла. Момчето споделя, че математиката е неговото призвание.телеграф

Публикувана на
18 Април 2024 година