Новина от категория В общината
Архив на публикациите

Ще става ли ул. „Хр. Г. Данов“ пешеходна зона!?

Шест комисии в Общинския съвет допуснаха в зала да се гледа предложението на районният кмет Георги Стаменов част от улица „Христо Г. Данов“ да стане пешеходна зона. Мнението на съветниците от различните групи в Общинския съвет не е еднозначно, тъй като има протести и от страна на живущите в този участък, както и на собствениците на магазини, а също и становище от Съюза на архитектите и Камарата на архитектите в Пловдив.
От БСП излизат с ново предложение, което предвижда участъка от улица „Бетовен“ до булевард „Руски“ да е споделен между пешеходци и автомобили, но там да се преминава с ограничена скорост.
Предложението на районният кмет Георги Стаменов, с което се предвижда част от улица „Христо Г. Данов“, от улица „Бетовен“ до булевард „Руски“, да е пешеходна зона, изненадващо не беше предмет на разглеждане от комисията по транспорт в Общинския съвет. За сметка на това то беше разглеждано в шест други комисии. Първата от тях бе Правна комисия, която прецени, че предложението е юридически издържано и го допуснаха до заседание на Общинския съвет. С особено мнение гласува заместник-председателят на комисията Веселина Александрова, която е от групата на „Продължаваме промяната-Демократична България“. Според нея такова решение трябва да се вземе от кмета или районният кмет, защото то е от приоритет на изпълнителната, а не на законодателната власт.
Председателят на Правната комисия Слави Георгиев от ГЕРБ заяви, че има правно основание предложението да бъде внесено за разглеждане на заседание на Общинския съвет. Той беше лаконичен по отношение на опасенията на жителите в този участък и препоръча да се обърнем към членовете на транспортната комисия или към вносителя на предложението.
Председателят на Комисията по устройство на територията и жилищната политика архитект Костадин Палазов, който е от групата на БСП, заяви, че членовете са допуснали предложението до заседание на ОбС. Съветниците на столетницата обаче ще излязат с друго предложение, а именно - този участък от улица „Христо Г. Данов“ да бъде за споделено ползване. Причината са протестите на някои жители в този участък, които са против пешеходната зона. Има и опасения, че затварянето на трасето ще създаде сериозни трудности в този участък. Има и становище на Съюза на архитектите и Камарата на архитектите, които припомнят, че тази част от улица „Христо Г. Данов“ не е определена само като пешеходна зона. Съсловните организаци искат по-широко обсъждане, в което да се включат и специалисти. /бнр

Публикувана на
20 Април 2024 година