Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Първият Мол на Балканите

Преди дни се навършиха 67 години от откриването на Централния универсален магазин в София, по-известен като ЦУМ. Това е първият и най-голям мол на Балканския полуостров. 6-етажният магазин е толкова впечатляващ за времето си, че дори е възпят в песен от Леа Иванова, която се превръща в тотален хит - "ЦУМ, ЦУМ, ЦУМ". През 2004 година пловдивчанинът Георги Гергов купува култовата сграда за 20 милиона лева.
Всеки българин над 30-те носи в ума и душата си безброй вълнуващи спомени от посещенията си там, а мнозина сигурно все още пазят някъде из килерите, мазетата и вилите си вещи, закупени от "столичния Хародс". Понякога - извоювани с лакти, скандали с нахални "другари и другарки" и неколкочасово висене на опашка. Или с връзки с продавачките. Или със списък, в който чакаш да ти излезе номера за цветен телевизор, например.
"Купих шлифер, нов балтон,
шапка нова с нов фасон
и червило, и чепици,
и лепило, и фъстъци.
Нов юрган и нов тиган -
всичко, всичко купих с план:
и килимче за тъща̀та,
и гърненца за децата",
пееше първата дама на шлагера и суинга Леа Иванова.
И наистина - в столичния "дядо на моловете" имаше всичко - от шунка и мармалад в огромния гастроном (супермаркет), чиито вход беше срещу Банята, през парфюми, обувки, дрехи, бижута-уникати, малки пластики и картини, до музикални инструменти и домашни потреби. Плюс заведение на последния етаж - точно като в съвременните търговски центрове.

Спомен той събужда дори в рапъра Гетомен, израсъл в столичния център, който сподели пред репортера на Dir.bg: "Играехме там на стражари и апаши като деца. Следпадането на комунизма прекарвах в него повечето си време след училище. Сутрин продавах вестници там през 1990 - по време на опашките за две кисели млека, едно прясно и малко кашкавал... Спомням си, че през 1993 откриха кафене на последния етаж. Качвах се там зимата и си купувах два хотдога, кока кола и картофки. Най-вкусното ми ядене! Гледах как вали сняг и си представях, че съм в Ню Йорк един ден. Скоро влезнах да се повозя на ескалатора. Пусто е. Стана ми мъчно. Искаше ми се да отида в онова кафене на последния етаж. Няма го. Преди две месеца бях на последния етаж на Крайслер билдинг в Ню Йорк. Мам** му, сипвам си отново!", емоционален е Петър Петков-Гетомен.
Централният универсален магазин е проектиран когато родителите на рапъра са били деца, а може и дори още не са били родени - през 1956 г. от арх. Димитър Писинов. Главен проектант на комплекса, формиран от сградите на ЦУМ и на Министерството на тежката промишленост (днес на Министерския съвет), е арх. Коста Николов. Година по-късно премиерът Антон Югов в присъствието на видни партийци и дипломати прерязва лентата на гордостта на родната търговия.
Архитект Коста Николов посвещава своето велико дело на сина си, убит от Гестапо. През 2001 г. сградата е реставрирана и по време на укрепващите дейности е открита метална кутия, в която имало човешки пръст и кичури коса. "По този начин Коста Николов почитта на времето паметта на сина си, като вгражда кутията в строежа на ЦУМ, затова през 2001 г. строителите не я местят", разказва арх. Христо Вълев пред kmeta.bg.
Сградата е завършена и официално открита през април 1957 г., след Априлския пленум. Тя включва "канторска част" и универсален магазин, на една от витрините на който е аранжиран супер луксозния за времето си лек автомобил "Рено-Дофин".
В първите години магазина посещават по 30 000 души дневно, по-късно броят им достига 123 000.
В опит за иновация и привличане на интереса, през ноември 2006г. ЦУМ бива огласен от... рев на тигър. Това е 8-месечната красавица Шакти, която става атракцията за посетителите в търговския център. Кръстница на хищната котка е актрисата Нона Йотова. Невръстният звяр се помещава в специален стъклен вивариум, разположен на третия етаж на магазина. Да отпразнуват нанасянето на раираната новодомка, в търговския център тогава дойдоха две Мисис България, една Мис България, кметът на Каварна Цонко Цонев и актьорът Любомир Нейков, а от управата се похвалиха, че за тигрицата ще се грижат денонощно двама професионалисти от Столичния зоопарк. След известно време Шакти напусна ЦУМ и се завърна в Зоологическата градина, където се "омъжи" за друг, не по-малко известен тигър - Мърдок.
И така, въпреки всички усилия, най-големият балкански универмаг някак си не успя да преживее своя ренесанс и бавно се "мумифицира" пред очите на всички пораснали деца, които някога пиеха кока-кола на последния етаж, мечтаейки и представяйки си, че са в Ню Йорк.свободно слово

Публикувана на
21 Април 2024 година