Новина от категория България
Архив на публикациите

Рап песен за смъртта на 15-годишната Даная

След две седмици се навършва една година от смъртта на 15-годишната Даная, която почина в болница "Пирогов". В нейна памет една рап песен със стотици споделяния в социалните мрежи напомни за трагичния случай с цел да насърчи хората да се включат към подписката "Даная за живот". Тя призовава за спешни реформи в детското здравеопазване, пише NOVA.
Песента се казва "Гняв". Посветена е на Даная, а изпълнителят е Алекс Меламед, маркетинг директор в първата компания еднорог у нас, оценена на 1 милиард долара.
"Некомпетентност и посредственост на нашата държава. Точката на прекипяване на този гняв беше случката с Даная и всички последвали случки с борбата на Ани с нашите институции. Много исках да подкрепя каузата на Даная и какъв по-добър начин от това да си излея всичко в студиото", казва Меламед.
Песента е за една гневна разходка в центъра на София, която започва от улица "Иван Шишман". "Първата случка от моята разходка в песента е, когато видях едни деца, не знам на каква възраст, тийнейджъри, от които две-три момчета ритаха друго на земята. Едни се смееха, други го насърчаваха. И момчето на земята казваше да спрат и нещо в гласа му ме върна в моето детство и си казах: "Ние въобще не сме мръднали през цялото това време", разказва певецът.
"20 метра по-късно стигам до пешеходната пътека, която ми напомня за Петър Тодоров и аз си припомням това име. Защото гнева ми е както към институции, така и към конкретни хора, които правят страната ни каквато е, изтъкана от гняв", посочва той.
Песента на корпоративния рапър Алекс е форма на протест. Но и напомняне. "Аз не живея с илюзията, че утре всичките тези хора, които поддържат тази корумпирана система, ще чуят един рапър и ще си кажат: "Е, как не сме се сетили, че сме супер нещастници". Искам и други хора, които се гневат ей така разхождайки се по тяхната уличка и после се прибират и забравят и на тях да им стигне точката на прикипяване. Това е проблем на абсолютно всички нас", пояснява Меламед.

Публикувана на
21 Април 2024 година