Новина от категория България
Архив на публикациите

Ядат ли бръмбари водещите в Нова тв!?

Ранен сутрешен репортаж по една от националните телевизии разказва за последната мода в чиниите - насекомите. Според информацията на медията именно те са супер храната на бъдещето, защото са лесни за отглеждане, пестят ресурси и са изключително богати на хранителни вещества.
Последното може и да е вярно - докато съдържанието на протеин в месото от едър рогат добитък, прасета или пилета е малко над 20%, при насекомите то е над 85 на сто.
Повече от 2100 вида насекоми са годни за консумация, като се уточнява, че сред разрешените за консумация са брашнен бръмбар, прелетен скакалец, домашен щурец. Следва и препоръката на кореспондента на Нова тв в Германия Натали Пашева: ако в състава на някоя храна видите кармин, кохинил или карминова киселина, вероятността тя да съдържа насекоми е голяма.
Да, ама не. Вероятността е близка до нулата. Или направо нула.
Първо - наименованието „кохинил“ е забранено за използване на етикети на храни от 2015 година, така че поне в ЕС няма как да се срещне.
Второ - наличието на извлечено от насекоми химично вещество в храната въобще не означава, че се консумира самото насекомо.
Това е толкова нелепо — все едно да твърдиш, че ако пиеш Мохито или Дайкири, всъщност ядеш растението захарна тръстика — понеже ромът се дестилира от меласа от нея.
Толкова по въпроса за Нова тв и борбата ѝ с фалшивите новини.лупа

Публикувана на
14 Май 2024 година