Новина от категория България
Архив на публикациите

60-годишната вдовица на княз Кардам се омъжи за първи братовчед на краля на Йордания

Вдовицата на покойния княз Кардам Търновски – княгиня Мириам, е пристанала на арабски благородник. За последно аристократката бе в България миналия месец, за да присъства на полагането на останките на покойния си съпруг в параклиса в двореца „Врана“ в София, а визитата ѝ у нас бе шумно отразена от испанските медии. В статиите си те акцентират върху подробността, че Мириам е дошла на повторното погребение на първия си съпруг, макар отново да е омъжена жена.
Понастоящем овдовялата испанска благородничка е хашемитска принцеса, след като е сключила тайно брак с първия братовчед на йорданския крал Абдула II – принц Гази бин Мохамед. Световните издания определят сватбата за една от най-неочакваните за всички времена. 60-годишната бивша снаха на Симеон Сакскобургготски не крие, че само ден преди втората си венчавка, състояла се в Йордания, отишла на мемориала, посветен на покойния ѝ съпруг княз Кардам Търновски, който се намира там.
Тя била с двете им деца. Вероятно му е поискала прошка и разрешение да продължи пътя си напред, коментират светски хроникьори. Сватбеното тържество с принц Гази бин Мохамед, който е с 3 години по-млад от Мириам, минало при строга охрана. Той е 18-и поред в наследяването на йорданския трон и е от най-приближените лица на краля. Освен това е негов съветник по религиозните и културните въпроси, както и регент на трона в негово отсъсвие. Гази бин Мохамед е внук на крал Талал ал Абдула II и син на принц Мохамед бин Талал. Хашемитската династия се смята за пряк наследник на пророка Мохамед. Съпруг №2 на княгиня Мириам е роден на 15 октомври 1966 г. Професор е по философия. Завършил е най-престижните университети в Принстън, Кеймбридж и Кайро. От първата си съпруга има 4 деца.
Мириам пък е майка на двама синове от съвместния си живот с Кардам – Борис Търновски и Белтран. Припомняме, че княз Кардам почина на 7 април 2015 г. след седем години в будна кома в мадридската болница „Санчинаро“. Там той се озова след трагична катастрофа на 15 август 2008 г. Тогава със съпругата му пострадаха тежко, след като колата им излетя от пътя и се заби в дърво. Вследствие на удара Кардам получи фатална мозъчна травма и изпадна в кома. Князът първоначално бе погребан в мадридското гробище „Сан Исидро“ в семейната гробница на съпругата си. Тази година обаче родителите му Симеон II и Маргарита решиха да върнат тленните му останки в България.
Испанската красавица се жени за българския престолонаследник през 1996 г. Венчавката се извършва в православната църква „Св. св. Андрей и Димитър“ в Мадрид. Кардам и Мириам стават родители на двама синове. Малкият Белтран е физик и се занимава с изучаване на климатичните промени на планетата. По-големият му брат Борис се явява престолонаследник след смъртта на баща си. Тъй като България обаче отдавна не е монархия, Симеон II определи внукът му да носи титлата „пазител на короната“, за да бъде съхранена традицията и вековната история на фамилията. Борис e завършил Лондонския колеж по изящни изкуства. Познат е в Европа и Америка като автор на абстрактни и модернистични произведения. Негови творби често участват в благотворителни изложби.ретро

Публикувана на
15 Май 2024 година