Новина от категория Светът
Архив на публикациите

Помилваха женска мечка-убиец

Женска мечка, която миналата година уби планинар в Италианските Алпи и предизвика ожесточена юридическа битка за съдбата си, ще бъде предадена на резерват в Германия, съобщиха властите на северната италианска област Трентино-Алто Адидже, цитирани от Ройтерс.
След като мечката, известна като Джей Джей 4, извърши смъртоносно нападение срещу 26-годишен мъж през април 2023 г., властите в Трентино-Алто Адидже издадоха заповед за залавянето и умъртвяването ѝ. Смъртното наказание обаче беше блокирано вследствие на юридически действия на природозащитници.
"Джей Джей 4 ще бъде прехвърлена до есента", каза съветникът по туризъм и лов на областта Трентино-Алто Адидже, Роберто Файлони, пред всекидневника "Кориере дел Трентино", като уточни, че мечката ще получи втори дом в Алтернативния парк за мечки "Ворбис" в германската провинция Тюрингия.
Решението бе взето, след като организацията за защита на животните Ел Ей Ви каза, че е получила достъп до медицински документи, от които е станало ясно, че Джей Джей 4 и друга мечка са държани в неволя в област Трентино-Алто Адидже, "в условията на силен стрес". Файлони отрече това да е вярно, предаде БТА.
Районът около град Тренто, който беше населен отново с мечки след 1999 г. по финансирана от Европейския съюз програма, преживя няколко нападения на мечки през последните години, което повдигна въпроси как да бъде постигнато успешно съжителство между мечките и хората.ТЕЛЕГРАФ

Публикувана на
15 Май 2024 година