Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

В адски мъки е починала Иванка Американката

Иванка Ройдова – Американката, от пловдивското село Брани поле, известна с това, че беше обвинена в поръчителство на убийството на брат си и наследниците му, е починала в събота, пише БЛИЦ.

Тя е издъхнала в страшни мъки. Страдала е от злокачествено заболяване. В деня на смъртта си Ваня не спирала да повтаря, че не затворът, където живя близо 3 години, а отнемането на родния й дом от племенниците Гергана и Мариян Калестрови, я убило.
Иванка Ройдова през 2016 година беше обвинена в това, че е поръчала убийството на шестима свои роднини, за да осигури само за себе си милионите наследство от баща си, който отдавна емигрирал в САЩ. В поръчката влизали брат й и неговите наследници. Баща им Георги Ройдов дълги години е живял в Чикаго. От там натрупал милиони наследство.
"Майка ми я уби не заболяването й. Това беше убийство на душата й, защото не можа да понесе несправедливостта", коментира пред БЛИЦ дъщерята на починалата - Жана.
Бизнесменът Георги Ройдов е оставил близо 11 милиона долара. Именно те е трябвало да бъдат разпределени между трите деца на Ройдов-Иванка, Анна, която живее в Америка, и Стойчо.
Преди смъртта си обаче Ройдов Старши, който страдал от Алцхаймер, направил завещание и дал права само на Недялка Бързакова от Перущица да се разпорежда с парите. Тя била гледачка на възрастния мъж. Приживе Ваня Ройдова твърдеше, че завещанието на баща й е било фалшифицирано.
Според обвинението именно заради тези милиони Иванка Американката била наела поръчков убиец, за да ликвидира брат й Стойчо, децата му и наследниците.
Тя беше осъдена на 3 години затвор, но заради получено тежко заболяване в зандана беше освободена половин година предсрочно. Нито Иванка, нито Анна-двете дъщери на Ройдов Старши, получават каквито и да е средства от наследството на покойния си баща.
В едно от съдебните заседания стана ясно, че всяка година Недялка Бързакова изпраща на Стойчо Ройдов по 200 000 долара и на неговия син Георги по 50 000 долара. Това били лихви от наследството, което е в банка.
Миналият септември от Америка пристигна Анна, за да разговаря с брат си Стойчо за тяхното общо наследство. Мъжът обаче подаде сигнал в полицията, че сестра му го притеснява и Анна си тръгна без време за САЩ, коментирайки, че в подобна държава не може да се оправят тези проблеми.
Дъщерята на Стойчо-Гергана Калестрова и нейният съпруг Мариян, заведоха дело за психически тормоз, който претърпели от Иванка Ройдова по време на делата и заради поръчката за убийство и я осъдиха за 150 000 лв. Заради това съдия-изпълнител взе родната къща на Ваня, която е в съседство с тази на брат й Стойчо.
Пред БЛИЦ от семейството на покойната Иванка коментираха, че се страхуват да е ги сполети съдбата на починалата-да ги обвиняват в различни неща и да ги преследват. Те припомниха, че е имало опити в затвора Иванка да бъде отровена и само това, че на място е имало лекар, я е спасило.

Публикувана на
15 Май 2024 година