Новина от категория Светът
Архив на публикациите

Простреляха премиера на Словакия

Министър-председателят на Словакия Роберт Фицо е бил прострелян, съобщи ВВС. Информационна агенция TASR съобщи, че е бил гръмнаг пред сграда в централния словашки град Хандлова, където се е провеждало правителствено заседание.
Според журналисти, присъствали на мястото, са били чути няколко изстрела. Четири куршума са изстреляни, като е оцелен в корема, ръката и гърдите.
Откаран е в болница в Банска Бистрица“ с хеликоптер. Атентаторъте бил задържан от полицията.
Хандлова се намира на около 180 км североизточно от столицата Братислава.
Състоянието на простреляния премиер се оценява като тежко. Предстои операция. Няма обаче опасностза живота му.
По данни на някои медии, мъж от тълпата е извикал "Робърт, ела тук!", след което е започнала стрелбата.
От вътрешното министерство на страната заявиха, че стрелбата в Хандлова по премиера е била опит за убийство.
Към момента мотивите на стрелеца остават неизвестни, съобщава Aktuality, позовавайки се на прессекретаря на Министерството на вътрешните работи на Словакия.
Президентът Зузана Чапутова остро осъди "бруталното и безразсъдно" нападение срещу министър-председателя. "Шокирана съм. Пожелавам на Роберт Фицо много сили, за да се възстанови от нападението в този критичен момент".
Заместник-председателят на парламента и председател на опозиционната "Прогресивна Словакия" Михал Шимечка е шокиран и ужасен от стрелбата по министър-председателя Роберт Фицо (Смер-СД) след правителственото заседание в Хандлова.
"Ние недвусмислено и категорично осъждаме всяко насилие. Вярваме, че министър-председателят Фицо ще се оправи и че този ужасен акт ще бъде изяснен възможно най-скоро", подчерта Шимечка.
През октомври 2022 г. 19-годишен радикализиран стрелец, син на кандидат-депутат от крайнодясната партия Vlast, простреля двама мъже в гей бар. Предварителните му намерения били да убие тогавашния премиер на страната Едуард Хегер, но планът не проработил./лупа;сн. Ройтерс

Публикувана на
15 Май 2024 година