Новина от категория В общината
Архив на публикациите

4500 хайдути и гайдари

Невероятно тридневно пътуване към магията на българския фолклор очаква пловдивчани и гости на града в парк "Лаута". От днес до неделя включително там ще се проведе деветото издание на един от най-големите фестивали в страната - "Народен събор Пловдив". Участие ще вземат над 4500 гайдари, певци и танцьори от всяко кътче на България.
Тяхната мисия е да завладеят с автентичния си дух и заразителна енергия публиката и да превърнат "Лаута" в истински рай за любителите на автентични традиции, завладяващи мелодии и спиращи дъха танци.
Афишът на тридневното събитие е огромен. В народните веселби ще се включат Николай Славеев, оркестър „Млади тракийци“, формация „Наздравица“, ансамбъл „Тракия“, ансамбъл „Родопа“, „Големите гайди“, "ПостАр" с танцова интерпретация на „Време разделно“, множество ансамбли, танцови и певчески състави, детски градини, училища и много други. Запазената марка на „Пловдивския събор“ - дългоочакваните големи хоротеки на открито, отново ще бъдат неразделна част от фестивала и ще дадат възможност на майсторите на народните танци да покажат уменията си през трите дни.
Освен богатата програма на сцените, фестивалът ще предложи много други забавления - автентични майстори ковачи ще демонстрират пред гостите тайните на ковашкия занаят, учители по народни инструменти ще предадат опита си на желаещите да пробват тъпан, гайда, кавал или гъдулка. Хайдушки кътове с демонстрации, огромна алея на занаятите, вкусни български ястия и фермерски продукти ще потопят посетителите в магията на българския фолклор. За децата са предвидени грънчарска работилница, въжен парк, битови детски центрове, и кошара с малки козички, при които могат да влязат.И през трите дни - 17, 18 и 19 май, програмата стартира в 10 часа. Участниците ще се вихрят на две сцени, а пък трета ще се ползва за репетиции и за хоротека с Динко Николов. Официалното откриване на "Народен събор Пловдив" е от 19 часа тази вечер. Финала ще поставят ансамбъл "Тракия" към 21 часа в неделя.Организаторите на събитието очакват около 100 000 посетители. Всички те ще имат възможността да се насладят и през трите дни на кръшни хора, автентични песни, безкрайни забавления за всички възрасти и не на последно място - на вкусна храна.
Във връзка с провеждането на събора дясната лента на бул. „Санкт Петербург“ ще бъде свободна за паркиране. Призовават се шофьорите да карат с повишено внимание и съобразена скорост. Ще има наситено полицейско присъствие, като ще бъде извършван постоянен видеоконтрол с камери за скорост.През годините фестивалът в най-младия пловдивски квартал набра сила и се превърна в емблема на Пловдив. Стремежът на организаторите е събитието да предлага все по-разнообразна програма, с все повече участници и повече изненади за многобройната публика.Фестивалът на "Лаута" е част от Културния календар на града за 2024 година. Народният събор се организира с подкрепата на Общината, администрацията на район „Тракия“, ОД на МВР - Пловдив, Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“, ОП „Чистота“, ОП „Градини и паркове“, ОП „Организация и контрол на транспорта“, „Общинска охрана“ и Доброволно формирование „Пловдив 112“. /марица

Публикувана на
18 Май 2024 година