Новина от категория България
Архив на публикациите

От изборните бюлетини ще правят тоалетна хартия и салфетки

Намериха нов начин да оползотворяват използвани вече изборни бюлетини. Огромно количество хартиени бюлетини отлежават в общинските хранилища в цялата страна. В повечето големи градове старите бюлетини се унищожават на специални площадки. В Русе обаче такава няма. Какво ще се случи с изборната документация и за какво могат да се използват бюлетините, става ясно от репортаж на БНТ.
Три седмици преди вота 2 в 1 в общинската администрация трябва да се освободи място за новите бюлетини. Старите обаче не могат да бъдат унищожени, защото в града няма подходяща площадка. "По спомени са се унищожавали чрез изгаряне в ТЕЦ-а в Русе, но вече не се унищожават по този начин", коментира Ердинч Мевлюдов, директор "Административно обслужване" в Русе.
От Общината в Русе са сключили договор с лицензирана фирма за унищожаване на архивни документи, която транспортира изборните книжа в Плевен.
Отпечатаните на специална хартия и с воден знак бюлетини ще бъдат рециклирани по екологична технология и ще се превърнат в тоалетна хартия, салфетки и мокри кърпички.
"Вчера изнесохме от предните местни избори бюлетините. 220 чувала, сега колко тежат, 5-6 палета са. Като бройка са някъде към 145-150 хиляди бюлетини", допълни Ердинч Мевлюдов.
Над 710 милиона лева са изхарчените от държавата за 7-те вота през последните 3 години.
По закон старите бюлетини се пазят до следващите насрочени избори. Някои от книжата обаче се пазят.
"Протоколи от консултации на политическите партии, за състава на общинската избирателна комисия, за състава на секционните избирателни комисии, за регистрация на партиите", каза още Мевлюдов.
За провеждането на изборите на 9 юни са предвидени 98 милиона и 179 хиляди лева. /стандарт

Публикувана на
18 Май 2024 година