Архив на публикациите

И второто новоизлюпено лешоядче върнато на мама и тати

И второто бебе белоглаво лешоядче, излюпено в Спасителния център за диви животни на сдружение „Зелени Балкани“ преди 12 дни, беше върнато на родителите му в зоопарка в Стара Загора. То е второ за двойката белоглави лешояди Сание и Белчо за тази година.
„В момента тази двойка си има пиле, за което се грижи, а това е лешеядчето, излюпено преди близо три месеца. По тази причина ще се наложи сега то да бъде изведено от волиерата“, обясни д-р Руско Петров от спасителен център за диви животни „Зелени Балкани“. Той допълни, че „тези птици в природата имат излюпено едно малко и сега ще вземем по-голямото пиле. Ние ще го пренесем в самостоятелна волиера, където ще престои около 20-30 дни под наблюдение. Веднага след това ще бъде преместено в адаптационна волиера в природен парк „Сините камъни“. Там вероятно ще престои около година след което се надяваме да сложим на птицата предавател и да можем да я освободим.“, разказа ветеринарният лекар.
Д-р Русков обясни, че бащата Белчо е от 2003-2004 година в спасителния център и е един от символите му. „Той се грижи много добре за малкото и помага на майката в отглеждането на бебето“, посочи още експертът. /дарикнюз

Публикувана на
18 Май 2024 година