Новина от категория Скандално
Архив на публикациите

Всеки евродепутат си докарва за 5 години над 2 млн. евро

Всеки депутат в Брюксел си докарва над 2 млн. евро за 5-годишния мандат, става ясно от правилника на Европейския парламент. Основната заплата е еднаква за всички, без значение от страната – 8 757.70 евро, или над половин милион евро за целия мандат.
Към заплатата му се полагат 4 513 евро на месец надбавки за общи разноски (канцеларски разходи). Това прави над 270 хил. евро, които са напълно безотчетни. Общо от заплата и представителни всеки пратеник в Брюксел получава за 5-те години 796 240 евро. Но това не е всичко. На евродепутатите се полагат и по 320 евро командировъчни за всеки ден (общо 60) от пленарните сесии, което добавя към доходите им 96 000 евро за мандат. Стига да се ходи редовно на работа.
Запознати твърдят, че доста от евродепутатите отдавна са се изхитрили да посещават залата рано сутринта, за да се регистрират като присъстващи, а след това могат да си вършат други лични работи или да направят тур по ресторанти и барове в сърцето на Европа. Да прибавим към тези екстри и парите за сътрудници. Разбира се, и те идват от касата на Европарламента. Дали ще си наеме сътрудници или не, всеки сам си решава, но парите си вървят – до 24 943 евро месечно или за целия мандат – 1 496 580 евро. При това не се изисква отчет как са били похарчени.
Факт е, че всеки евродепутат си има такива, но никой от чиновниците в Брюксел не се бърка какви точно заплати им се дават. Запознати разкриват, че няма нито един български представител, който да харчи цялата отпускана сума за асистенти и съветници. Редовна практика е да се сключват договори за по 2-3 хил. на месец, а останалите пари да се прибират от депутата. Така, капка по капка, всеки един от представителите ни в Брюксел трупа впечатляващи спестявания, а нашето задължение като данъкоплатци е да им плащаме сметките. Общо за 5-годишния мандат всеки един ни струва поне 2 292 820 евро. уикенд, crimesbg.com

Публикувана на
19 Май 2024 година