Новина от категория В общината
Архив на публикациите

Връчиха наградите „Пловдив“

На официална церемония в Драматичен театър-Пловдив вчера дадоха наградите „Пловдив“. Отличията са в 12 категории в различни сфери на изкусвото и културата. Специалната награда "Пловдив" връчи пловдивският кмет Костадин Димитров и тя отиде при писателя Йордан Велчев.
"Пловдив е с емблема "Култура". Пловдив е дух, благодарение на Вас - поклон", каза градоначалникът преди да връчи отличието за "Дарител" на семейство Братанови за възстановяване на бюст-паметника на Димитър Кудоглу в градина "Цар Симеон".
Церемонията започна с победителя в категория „Журналистика в сферата на културата”. Получи я Станимир Симеонов за телевизионната програма „Мисия култура“, излъчвана по Пловдивска обществена телевизия „Тракия“.
Награда „Пловдив“ в раздел „Художесвена литература и хуманитаристика“ тази година бе присъдена на Ина Иванова за сборника с разкази "И винаги любовта".
В категория „ТАНЦОВО ИЗКУСТВО“ наградата отиде при - Фондация „ЕДНО“ за култура и изкуства на Асен Асенов за реализацията на 15-тото издание на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс „Оne Dance Week 2023“.
Награда „Пловдив“ в раздел „Изобразително изкуство“ се присъди на Костадин Отонов за юбилейната ретроспективна изложба „Отонов. Графичен дизайн“. Единственият номиниран в категория „Аудио визуални изкуства и фоторафия“ Петя Ангелова получи награда „Пловдив“ за документалния си филм „Ромео и Жулиета под тепетата“. В раздел „Музика“ наградата отиде при Държавна опера-Пловдив за „Оперната гала“ по случай 70 години от създаването на културната институция. Здравка Петрова получи отличието в раздел "Художествен превод".
Награда "Пловдив" в категория "Произведение на изкуството, предназначено за деца" отиде при Център за подкрепа за личностно развитие - ОДК за празничния концерт "Децата на Пловдив". За театрално изкуство отличието бе присъдено на Константин Еленков за ролята на Едип в спектакъла "Едип и пророците" на Драматичен театър-Пловдив.
Наградата в раздел "Съвременни мултижанрови изкуства" спечелиха Евелина Кьосовска-Костолова и Веселин Бойдев за реализацията на второто издание на Творческа лаборатория "Съвременните технологии и кукления театър "Техно-логика".
Отличието в категория "Опазване на културното наследство и съхраняване на паметта", което беше връчено от Пламен Панов, заместник кмет на Пловдив, получи главен асистент доктор Огнян Тодоров за съвременното и модерното оформление на основната експозиция на Регионален природонаучен музей, Пловдив.
В раздел "Архитектура и естетизация на градска среда" награда не бе присъдена, независимо, че имаше номинации.

Публикувана на
23 Май 2024 година