Новина от категория В общината
Архив на публикациите

Голямо шествие за 24 май

С голямо празнично шествие на ученици и учители от всички училища в Пловдив беше отбелязан 24 май. Тръгна от площад „11 май“ пред Хуманитарната гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“, премина през Главната улица и завърши на площад „Централен“.
Предвождаше ги мажоретен състав при СУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Пред стълбите на Каменица се присъезидиха малките гвардейци от ДГ „Мая“.
В шествието се включиха кметът Костадин Димитров, областният управител Илия Зюмбилев, Пловдивският митрополит Николай, началникът на РУО Пловдив Иванка Киркова .
„От децата зависи да пазим и да предаваме славното дело на първоучителите, защото създаването на българската книжовност и българската азбука е непреходно дело с европейски измерения. Защото това е едно от най-големите исторически събития в края на IX-ти век“, изтъкна в словото си на тържеството на пл. „11 май“ кметът Костадин Димитров.
„Не може да се постави в ограниченията на някакви рамки епохалното и велико дело на светите равноапостолни братя. Дело, което преминава границите на вековете. От 1851 година се празнува този празник и всеки път той свети по-светло, дарява с по-голяма сила, в него изгрява велика надежда“, подчерта и пловдивският митрополит Николай.
Празникът продължава с концерти на различни места в града.

Публикувана на
24 Май 2024 година