Архив на публикациите

Децата от бг училището в Париж написаха песен за България

24-ти май – денят на светите братя Кирил и Методи – създателите на славянската писменост - е един от най-чаканите празници в българското училище „Иван Вазов" в Париж.
"Установихме обаче, че няма песен, която да е посветена на българския език, или не е със съвременно звучене, песен, която да накара децата сърцата им да затуптят, да грейнат очите им, докато я пеят", каза Янета Димитрова, преподавател по български език в Българско неделно училище „Иван Вазов“, Париж.
Затова решават да създадат такава.
"Тя е написана от децата от Студиото по журналистика и творческо писане към нашето училище, изпята е от децата от нашето вокално студио, но това не е детска песен. Това е песен за малки и големи, за всички българи, където и да са по света, песента „Вазовчета“ има послание, ние искаме да се противопоставим на съществуващо пренебрежение към българският език сред българите", каза Елена Сачкова, директор на Българско неделно училище „Иван Вазов“, Париж.
"Текстът започва с тяхното първо съкровено докосване до българският език, с образа на мама, която в тихата вечер чете приказки на български език, докато гушка детето в леглото и тананика тихичко българска песен. Последваха поредица от образи на българските ханове и царе, на българските светини като Левски и Ботев, стана много добър текст, самите автори си го харесаха и започнаха да мечтаят да си намерят музика, която някак си да пасва на този текст", каза Янета Димитрова.
"В текста на песента се говори за Левски, за Ботев, и за велики български царе, които с всички сили са се борили, за да ни има нас, обичам тази песен и съм горд да я пея", каза Алек, участник в Студио по журналистика и творческо писане.
Песента „Вазовчета“ беше представена официално на тържествен концерт по повод 10-годишнината на училището в Париж. А посланието, отправено в нея, тепърва тръгва към всички българи по света! лупа

Публикувана на
24 Май 2024 година