Новина от категория В общината
Архив на публикациите

Областният управител поведе празничното шествие по случай 24 май

Областният управител инж. Илия Зюмбилев заедно с хиляди ученици, учители, официални лица се включиха в празничното шествие по случай Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.
Пловдив е градът, в който празникът на Светите братя е честван за първи път през 1851г. на 11 май (стар стил). Честването е по инициатива на Найден Геров, основател на първото училище, което носи името „Св. св. Кирил и Методий". Именно там стартира и събитието на площад "11 май", където е разположен паметникът на Светите братя.
В Актовата зала на гимназията бе церемонията по удостояването с "Почетна значка на град Пловдив" на близо 40 заслужили учители, директори и други педагогически специалисти от пловдивските училища и детски градини и награждаване с грамота на млади учители.
Празнична литургия в храм "Св. Св. Кирил и Методий", бе отслужена от митрополит Николай.
Празнично слово пред паметника произнесе кметът на Пловдив Костадин Димитров, положиха се венци и цветя пред паметника на Светите братя, след което се даде старт на общоградското шествие предвождано от мажоретен състав при СУ „Св. св. Кирил и Методий“, Духов оркестър „Пловдив“ и знаменна група от ХГ „Св. св. Кирил и Методий“.

Публикувана на
24 Май 2024 година