Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Първолаци се тровят с плодови цигари

Децата от 6 до 9 години, пушещи вейп, са внушителен брой. “Това са деца в първи и втори клас! Те взимат пример от родителите си.” Това каза за “Труд news” д-р Пламена Стоименова от Катедра Патофизиология на Медицинския университет в Пловдив. Заедно със свои колеги и Фондация “Грижа за здравето” прави анкетно проучване сред 700 респонденти.
Стига до извода: “Най-фрапиращото е, че по време на посещението ми в първи и втори клас, поне три деца от паралелка съвсем искрено признаваха, че пушат или са пробвали вейп. Пушещите по две-три цигари са наполовина. 77% от тях живеят в семейства, в които поне един от възрастните пуши. Когато им задавах въпроса “Как ти продадоха цигари в магазина?”, много от тях отговаряха, че ги купуват за мама.”.
Д-р Стоименова констатира, че новата мода сред малчугани и подрастващи е да пушат електронни цигари, изпаряващи аерозолни течности. Те са в примамливи опаковки и приятни вкусове и аромати. Желанието да бъдеш интересен в очите на другите ги провокира да употребяват вредните пѕри и вейпингът вече е хит пред нагряващите тютюна устройства или обикновените цигари.
Според доктора, сформираните в тази крехка възраст навици са изключително трудни за преодоляване в бъдеще. А красивият вид на тези продукти примамва най-вече децата:
“Като погледнете опаковките и дизайна на тези изделия, колко са примамливи и красиви... Те са създадени да впечатлят именно децата и подрастващите. Освен това примамливите им вкусове и аромати - те съблазнавят конкретно младите.”
Добавя, че данните от проучването сочат още вейповете, или изпаряващите изделия, са най-предпочитани:
“22% от анкетираните от 13 до 15 години пушат вейп. Тези, които предпочитат нагреваеми или обикновени цигари са 10%. Разликата е 12 на сто в полза на първите”.
В анкетата впечатлява отговорът на въпроса “Кога за първи път опитахте обикновени или електронни цигари, марихуана или нергиле - 10% са направили това от 6 до 12 години. А една четвърт от запитаните не знаят дали това, което пушат съдържа никотин.
Според д-р Стоименова, с оглед на примамливите и изкусителни опаковки, на напористата реклама и налагането като мода на вейповете, тютюневата индустрия “води война със здравето на децата ни, без наше знание”. Тя сравнява ситуацията с навлизането на тютюнопушенето през 19 в. през реклама и налагане на модна тенденция, без понятие за дългосрочните ефекти, които към момента липсват и за вейповете.труд

Публикувана на
28 Май 2024 година