Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Манол Пейков го усуква, не връща чужди пари, събирани да се купи къщата на Димитър Талев

Миналата година, март месец, издателят на книги Манол Пейков, депутат от ПП/ДБ и в момента отново кандитат от Пловдив да влезе в парламента, стартира широко огласена от него кампания за събирането на средства за откупуването на къщата на един от класиците в българската литература Димитър Талев от собственичката ѝ - Снежана Ачевска. Това стана ясно от негов пост на страницата му във "Фейсбук". Първоначално обявената цена, поискана от Ачевска, беше 100 000 евро, като тя била казала, че е склонна да свали и до 80 000 евро.

Виктория ГЕОРГИЕВА
Още тогава тя сподели, че през последните години нееднократно е опитвала да убеди българската държава да купи къщата, но никой не е проявил сериозен интерес да спаси част от наследството на големия писател, което тя придобива от семейството на покойния си мъж, чийто дядо пък я купува от Талеви през далечната 1926 година. Именно в тази къща е роден Димитър Талев.
Важен момент е, че още преди години къщата е поделена между трима братя, като частта от къщата, на която Ачевска е собственик и продава, е две-трети от цялата. Третата част е на друг собственик, който към момент не желае да продаде дела си.
Пейков излезе с публикация, в която обясни, че извън обявената цена, за ремонт на къщата ще са нужни поне още 100 000 евро, което общо правило между 360 и 400 000 лева, плюс евентуалните такси за адвокати и прехвърляния. Той беше категоричен, че е готов да се ангажира с „всички формалности – проверка за тежести, търсене на адвокати, нотариуси, архитекти, инженери, строители, музейни работници, специалисти по реставрация”, а планът е къщата да стане собственост на фондацията му - "Манол Пейков и приятели, като част от къщата (десет стаи, а ако някой ден купили и останалата част – и повече) да се превърне в музей на Талев.
За по-малко от месец сумата, а и неясно колко още отгоре, беше събрана – както и в предишни случаи, на неговата лична сметка, а даренията продължиха и след това. И вече повече от година няма резултати. Основните оправдания, и то чак след като някой попита какво се случва – или журналисти, или наследници на автора, той се оправдава с пречки от македонска страна. За да преведе сумата на настоящия собственик, трябвало да открие сметка в банка на територията на РСМ, но месеци наред не успявал. И дори тогава, след тези оправдания, той всъщност обвини по-скоро българите и България, защото в РСМ, видите ли, имали „тревоги от общ характер”, предвид скорошните скандали, свързани с българския културно-информационен център в Скопие и това че той бил политическо лице.
Не е ли редно Пейков да върне сумата на дарителите, чието желание реално не е осъществено почти година и половина – техните пари не са отишли по предназначение, а стоят в сметка на депутата.
За да се стигне до ситуацията преди броени дни, когато след сигнал на Виктор Стоянов от фондация "Македония", стана ясно, че част от къщата, по-голямата част всъщност, е съборена. И какво мислите, че последва – Пейков се оправда, че бил принуден да воюва на два фронта - български и македонски, поради което сделката се забавила толкова. И ни успокои, че ако ще до основи да бъде срината, след като бъде придобита от фондацията му, той щял да се погрижи „да бъде възстановена във възможно най-автентичния й вид, с възможно най-добрите строители и архитекти (и тамошни, и тукашни)”. Умилително, обаче и тук възникват резонни въпроси.
Първо, защо Пейков, който пръв трябва да е разбрал какво се е случило с къщата – без значение дали в резултат на умишлени действия или вследствие на годините липса на поддръжка, не ни уведоми, а това направиха Стоянов и родственици на писателя. Второ – защо, за да се оправдае, за пореден път обвинява българи, наричайки ги "агресивни шовинисти и обикновени наивници от псевдопатриотични формации”.
Разбира се, държавата ни има огромна вина с бездействието си – за това две мнения няма, но Пейков въобще не говори за това, а намесва опоненти на партията си, използвайки негови грешки и най-малкото - липсата на правилна преценка за ситуацията в РСМ, за да извлече и политически дивиденти.
Поради тези причини – пасивната ни страна, както и (без)действието на Пейков, на 1 юни, наследниците на Димитър Талев организират протест пред Министерството на Културата, като Димитър Панчев (един от наследниците) заяви, че имотът не бива да отива в частни лица, защото вероятно ще се използва за лични цели, а не за създаването на музей или културен дом, въпреки обещанията на депутата от ПП/ДБ.
Първо, което не за пръв път, прави впечатление при подобни активности на депутата, той няма счетоводство, защото както сам е обяснявал, не му се правели разходи за него и затова нямало как да отчете парите, но си събирал, видите ли, всякакви разходни документи. Второ, фондацията му, която евентуално придобие къщата, може: да смени ръководството си; да изпадне в ликвидация; да се спомине неин ръководител, което би означавало, за пореден път, къщата да попадне в чужди ръце. Трето, което макар и да не е коментирано толкова, в този случай – на придобиване от страна на Пейков на къщата – няма как някой да го задължи да я използва за обявените предварително от него цели. Четвърто, но не по маловажност. Как къщата би могла да стане музей например, при положение, че част от нея е собственост на македонски гражданин. Без негов съгласие, макар и купена в по-голямата си част, но с общ двор, всичко планувано занапред ще минава през съгласието и на този човек. Да не говорим за действията на РСМ на държавно ниво винаги, когато се касае за нещо българско. Как въобще Пейков би могъл да гарантира, че дори и придобивайки къщата, ще може да я опази от набези на местни.
И не последно място, съдейки по оправданията му, в които открито атакува други организации и партии, неглижирайки позициите и исканията на наследниците на писателя, какво ли поведение можем да очакваме от депутата от ПП/ДБ, ако и когато се сдобие със собствеността на къщата. Ако съдим по действията на партията, която представлява, по нейните обещания, а в крайна сметка – по реално изпълненото – само подмяна. нруд, със съкращение, заглавието на Пловдивмедия

Публикувана на
29 Май 2024 година