Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Автобусите без климатици в градския транспорт лекуват 99 болести

Горещините започнаха. Ползващите градския транспорт отново роптаят, че вън е по-хладно, отколкото в автобусите. Недоволството им не е оправдано, след като е установено, че като са без климатици градските превозни средства лекуват 99 болести.

Динко ПЕТКОВ
„Имам хроничен ишиас. Едва дочаках времето пак да стане горещо. Първата ми работа беше да се кача на „седмицата“. Преди това се уверих, че вътре няма пуснати климатици. Само след три-четири спирки изпитах голямо облекчение. Все едно че ишиасчето ми изчезна!“, обяснява счетоводителят Андасаров.
„Не знам „щъркели“ ли ги наричат, „кафези за колибри“ ли, ама най-точно е автобусите в градския транспорт да ги обяват за „чакръкчийки“. Не можех да стоя прав от болки в кръста. Къде ли не бях да се лекувам. Без успех. Онзи ден взех автобус 16. Какво направи този шофьор, ама след няколко друсания почувствах, че съм нов човек. Никаква болка. Пуснаха обаче климатика в автобуса и отново се превих. Добре, че послушиха молбата ми и изключиха климатиците. Но пак продължиха чакръкчийските друсания. Родих се, ей!“, хвали градския транспорт в Пловдив търговецът от Четвъртък пазара бай Георги.
Имащи проблеми със зачеването също са благодарни на градските автобуси. „Връщам се от работа винаги в час пик. С автобус 27. Вътре е тъпканак. Не разбираш ти ли си върху някой от пътниците, той ли е върху теб. Няма и кламатици. Пот те облива. Не твоя – на този, върху когото си или обратното – от този, който е върху теб. Оказва се, че от цялата тази транспортна вакханалия имаше голяма полза за мен. Десет години не мога да забременея. Вчера разбрах, че съм…бременна. Не е някакво чудо. От пътуването ми в градския транспорт е. Точно преди да сляза, като че ли усетих, че вече не съм същата!“, на седмото небе е касиерката от Билла Станка.
Пенсионираният ветеринарен лекар Василев твърди, че от две-три лета прави изследвания в автобусите от градския транспорт, които карат без климатици „Вярно, не се диша. Като в сауна си. Ама нали сауните са полезни. Защо тогава да пускат климатиците? Досега съм установил, че градските коли лекуват най- малко 99 болести. По мои наблюдения линия 12 е препоръчителна за страдащи от вътрешни заболявание. Един курс от месец возене ще ги изцери. Линия 26 пък е за оплакващи се от запек. Линия 93 пък цери бъбреците. Имащи затруднение с вдигането на самолета и фригидните дами задължително да се качват на някой от автобусите по линия 9. Без климатик в тях температурата е такава, че на пътниците им се появяват като миражи кервани от камили. За сърдечно-болните е най-добре да използват линия 24. Диабетно зависимите ще се отърват от мъките си, ако вземат „седмицата“. Нарочно попитайте кондуктора или шофьора няма ли да пуснат климатика. Ще видите такива кисели физиономии, че кръвната ви захар моментално ще се занули. Завчера една линейка с пуснати сирени настигна автобус по линия 27. Даде сигнал да спре. Вкараха вътре направо с носилката една пъшкаща от болки жена. От Панаира до Тримона тази клетница се осефери. Взе да се усмихва. Не разбрах какво й беше, но бях свидетел как ползването на градския транспорт я вдигна на крака!“, разказва д-р Божков.
Сега зам.-кмет с отрасъл градски транспорт е адвокат Савина Петкова. Черногледците й скочиха, че хал хабер си няма от транспорт. Може и да не се е качвала на автобус. Но пък е спец по сключване на договори. Юридически ги изпипва отвсякъде. Щом е уставено, че автобусите от градския транспорт лекуват 99 болести защо да не ползва практиката на здравните заведения. И зам-кметът по транспорта да уреди договори на градските превозвачи със Здравната каса. Има резон, нали!?

Публикувана на
06 Юни 2024 година