Новина от категория В общината
Архив на публикациите

Кметицата на „Западен“ скочи на болница „Пълмед“, отвърнаха, че си измисля

С личната намеса на кмета на пловдивския район „Западен“ Тони Стойчева днес временно бе спряно премахването на дървета и друга растителност на терен на бул. „Пещерско шосе“ пред УМБАЛ „Пълмед“ в Пловдив. Върху зелената площ там от няколко дни са започнати изкопни дейности по изграждането на частен паркинг на болницата.
Теренът е публична общинска собственост, но с решение на Общинския съвет от началото на 2023 година е отдаден под наем на фирма „Булфарма“ срещу 2000 лв. наем за общината, който да ползва за частен паркинг. Решението е предложено от предишния кмет Здравко Димитров и е подкрепено от общинските съветници от ГЕРБ, „Автентична лява БСП", ЗС „Александър Стамболийски” и „Кауза България”.
Кметът на район „Западен“ Тони Стойчева, според която това решение е корупционно, е внесла вчера до Общинския съвет на Пловдив предолжение договорът за наем на този имот между общината и фирма „Булфарма“, собственик на болница „Пълмед“, да бъде прекратен.
Стойчева посочва, че теренът от 7,3 дка е публична общинска собственост и попада в разширението на „Пещерско шосе“. Ако там се изгради частен паркинг на болницата, каквото е намерението на фирмата-собственик, това за 10 години напред би блокирало разширението на „Пещерско шосе“ отбелязва Тони Стойчева.
В момента спорът за законността на премахването на дърветата на терена продължава. По настояване на кмета на район „Западен“ Тони Стойчева казусът се проверява от Общинския инспекторат. По случая е сезирана и полицията.
Тони Стойчева съобщи, че Общинският инспекторат е съставил констативен протокол е и дал три дни срок на фирма "Булфарма" да представи разрешителни за премахване на дървесната растителност.
В момента спорът е за премахването на голям бор. Тя цитира обаче и разговор, в който един от ръководителите на сторежа е признал, че имат намерение за отрежат и друго дърво - орех.
Кметицата на "Западен" твърди, че този частен паркинг, макар и формално законен, е свързан с множество заобикаляния на закона.
Внесла е предложение до Общинския съвет договорът за наем на този имот между общината и фирма „Булфарма“, собственик на болница „Пълмед“, да бъде прекратен.
УМБАЛ "Пълмед" изпратиха коментар по казуса. Публикуваме го без редакция:
Категорично отхвърляме всички обвинения и инсинуации на г-жа Стойчева, кмет на Район Западен. Разполагаме с всички разрешителни и становища, които ще бъдат предоставени в срок на вниманието на Общинския инспекторат, който извършва проверка по случая. От терена няма отсечено нито едно дърво, към момента той само се разчиства.
След приключването на проверката ще излезем с официална позиция по въпроса като ще предприемем всички необходими действия да потърсим правата си по законов ред срещу тази евтина медийна кампания. Няма да позволим нарушаването на имиджа на Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Пълмед“ като затова ще сезираме компетентните органи и ще потърсим правата си.
Медицински комплекс „Пълмед“, включващ университетска болница и ДКЦ, е водещо лечебно заведение в региона, и 7-мото по големина в страната, с 15 годишна история и медицински персонал от 1500 души. В болницата само на месечна база се лекуват над 4 500 пациенти, а през ДКЦ и неговите лаборатории над 25 000.
Единственият интерес, който е в основата на дейността ни, е предоставянето на пациентите на бърза, навременна и съвременна медицинска помощ. Така ще бъде и за в бъдеще.
Искаме да уточним, че паркингът който се изгражда в момента, както и съществуващият, на УМБАЛ „Пълмед“ е обществен. В него паркират пациенти, медицински персонал, живущи в района, безплатно паркират хора с ТЕЛК-ови решения, както и държавни служители от учреждения в близост. Той ще има общо 5 достъпа за влизане и излизане. Както синята зона в града се заплаща, така и този обществен паркинг се заплаща.бнр

Публикувана на
07 Юни 2024 година