Новина от категория Зелен дом
Архив на публикациите

Как да накарате мушкатото да цъфти повече?

Макар и да е изключително непретенциозно и трудно за убиване, все пак мушкатото има своите тънкости при отглеждането, за да цъфти изобилно:

Отглеждайте го в малка саксия
Корените на мушкатото са много фини и лесно могат да изгният в твърде голяма саксия, в която се задържа твърде много влага. Или пък има друг вариант - растението да развие твърде голяма коренова система, която да отслаби наземната му част и това да намали цъфтежа.
Мушкатото предпочита добре дренирана почва
Реално мушкатото не е претенциозно на почва, но все пак се чувства по-добре в добре дренирана почва, която не задържа влага и пропуска въздух.
Поливайте рядко мушкатото
Мушкатото се чувства по-добре в суха, отколкото в мокра почва. Способно е да издържи без напояване 1-2 седмици дори и през лятото, без това да попречи на цъфтежа, ОТ друга страна твърде честото поливане може да забави цъфтежа или да намали обема на цветовете.
Премахвайте всички изсъхнали цветове
Редовното премахване на завехналите цветове е добър начин да стимулирате цъфтежа на още и още цветни пъпки. Торете мушкатото
Това растение се повлиява изключително добре от торовете за цъфтеж и значително ще увеличи броя и обема на цветовете си, ако го торите всяка седмица.
Мушкатото обича слънчеви балкони
Мушкатото обича слънчево място, където да получава поне 6-8 часа дневна светлина. Осигурете му място с добро циркулиране на въздуха. Най-добри са източните и западните балкони, където слънцето е достатъчно, но не прекалено, защото горещината все пак изтощава мушкатото и може това да окаже влияние на листата или цветовете му в най-горещите летни дни.
Пресадете или размножете мушкатото
Мушкато, което е на 3-4 години, не цъфти така изобилна, както свежите и млади растения. Така че, това което може да направите е, е да пресадите старото мушкато в нов субстрат и да го наторите. А също и да захванете от старото мушкато нови растения, които със сигурност ще ви радват с много цветове цяло лято.
Направете си сами тор за мушката
В 1 литър вода разтворете 2-3 капки йод и поливайте с тази смес на всеки 3-4 седмици мушкатата. Опитните градинари твърдят, че това е страхотен трик за изобилен цъфтеж на любимите ви растения.

Публикувана на
10 Юни 2024 година