Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Ден на Розата в Калояново

Ден на българската Роза 2024 г. се проведе за първи път в община Калояново. Стартът беше даден през уикенда от село Иван Вазово, където се отглеждат декари от маслодайното и ароматно цвете.
Стотици се събраха да аплодират концерта-спектакъл, който започна с възстановка на ритуала „Розобер“, танци на самодейните състави при НЧ „Просвета-1907“ с . Ръжево Конаре и НЧ „Искра-1921“ с Калояново, мажоретки рози и младата талантлива изпълнителка Елизабет Кирова.
В словото си кметът на общината Младен Кичев каза: „За мен е чест да сме днес заедно тук. За първи път правим този празник в община Калояново. Розата е символ на красота и спокойствие. Нека има от всичко това във всеки дом. Надявам се празникът да се превърне в традиция и да събира все повече почитатели“.
Кулминацията на празника беше конкурсът Царица на Розата. В него участваха около 25 момичета от община Калояново. Те се състезаваха в 2 категории-от 7 до 12 години и от 12 до 18 години.
Журито беше съставено от кмета на община Калояново Младен Кичев, от заместник-кметовете Сузана Николова и Мария Пиронкова, както и от Дарена Петкова-заместник-председател на Управителния съвет на националната камара за мода на България и Надя Вълева-президент на Президентския съвет на Европейски моден съвет, обединяващ 28 страни от Европа. Двете дами връчиха награди от името на институциите, които представляват. Момичетата бяха оценявани от компетентното жури за естествената си красота и цялостна визия.
Малка Царица Роза стана Моника Гайдаджийска, на 9 г., от с. Дуванлий, ученичка в ОУ „Иван Вазов“ с. Калояново. Бяха избрани и три нейни подгласнички.
Царица на Розата беше коронясана от кмета Младен Кичев и обра овациите на многобройната публика. Това е Надежда Танева, на 16 г., от с. Бегово, ученичка в Националната търговска гимназия в Пловдив. Журито излъчи подгласнички и на Царица Роза.
Двете царици и техните подгласнички получиха подаръци от спонсорите и общината. Те ще бъдат рекламни лица на Националната камара за мода тази седмица в Пловдив и ще участват в модните дефилета в центъра на града.
Надежда Танева ще бъде включена в официалния доклад на Европейската комисия по Програмата за развитие на малките региони и ще дефилира през септември в чужбина.
„Ние сме много щастливи за това, че в малки населени места намираме толкова красота и талант“, казаха представителките на Националната камара за мода и от Президентския съвет на Европейския моден съвет.
Победителките получиха награди от генералния спонсор на събитието-.Парфюмерия и козметика „Дори Лукс“ и „Заг Зодиак“ с. Отец Паисиево.
Празникът продължи с народен оркестър.
Събитието беше организирано от община Калояново и кметство Иван Вазово и е част от културния календар на общината.

Публикувана на
17 Юни 2024 година