Новина от категория България
Архив на публикациите

Великият комик Парцалев с тайна обожателка, заплашвала да се самоубие, защото не можела да го има

На 16 юни т.г., ако беше жив, Георги Парцалев щеше да навърши 99 години. Животът му го свързва и по още един изключително красив и романтичен начин с Велико Търново. В продължение на цели 14 години – от 1965 до 1989 г., всяка година за рождения си ден той получавал поне по едно писмо с картичка честитка от своя тайна обожателка.
Текстът на първото писмо гласял: „Треперя, когато Ви пиша. Бъдете жив и здрав и продължавайте да ни радвате все така с творчеството си. Аз винаги ще си остана Вашата най-голяма почитателка. И дано пътищата ни някога да се пресекат“. Актьорът пази писмата на неизвестната дама в папка чак до края на живота си и през годините прави всичко възможно да я открие и да се срещне с нея. Но напразно, тя завинаги си остава неговата анонимна ухажорка. На всички писма клеймото е от Велико Търново. Парцалев дори моли милицията в старата столица да му помогне да я открие, но му отказват, защото това било нещо „дребно и житейско“. А при това писмовната връзка започнала да се задълбочава и в последните си писма дамата дори започва да заплашва Парцалев, че ще сложи край на живота си, защото не може да го има за себе си. Като го уведомява и как точно ще го направи, като скочи от Стамболовия мост. Но отново не съобщава нито имената, нито адреса си. „Боже, аз съм разбил нечие нежно сърце. И заради мене тази жена ще се самоубие. Искам да я открия, но как да го направя, като тя не е оставила нито имената, нито адреса си“, тюхкал се романтикът Парцалев.
През 1971 г. по време на едно от турнетата си Георги Парцалев минава и през Търново, където има няколко участия. Той е сигурен, че този път ухажорката най-после ще му се разкрие и те ще се срещнат и запознаят. Но отново това не се случва. След края на турнето, след като вече се е прибрал в София, Парцалев получава поредното анонимно писмо. В него загадъчната дама го уведомява, че е посетила всичките му 12 спектакъла във Велико Търново. „Всеки път, когато Вие излизахте на сцената, сърцето ми спираше да бие. И ми се искаше да Ви се обадя след спектакъла, да се видим. Но не желая да Ви се натрапвам. Завинаги ще Ви обичам. Останете си със здраве и все така талантлив“, завършва писмото си болярката. Това признание още повече озадачава и шокира актьора, който вече не знае какво да мисли и какво да прави. Пред приятелите си той даже споделял, че толкова бил впечатлен от чувствата на непознатата другарка, че ако разбере коя е, ще се ожени за нея.
Но за добро или за лошо това никога така и не се случва и великотърновската му ухажорка остава завинаги анонимна. А романтичната папка с декоративни розички, в която са били съхранявани писмата, роднините на актьора пазят дълги години след неговата смърт.телеграф

Публикувана на
19 Юни 2024 година